Ze Soči je nedobytná pevnost, město sledují i družice z oběžné dráhy

Soči - Bezpečnostní opatření v Soči na jihu Ruska, kde za měsíc začnou zimní olympijské hry, vstoupila dneškem do závěrečné fáze. Nejen samo město, ale celá rozsáhlá oblast severně od hranic s Gruzií je podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění ve městě počínaje dneškem sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy.

Kromě zákazu vjezdu aut bez speciálního povolení se v dějišti olympiády zavádí nový systém odbavování poštovních zásilek a kontrola mobilní komunikace. Záchytná parkoviště pro přespolní jsou umístěna zhruba 100 kilometrů od Soči. Záchranáři ministerstva pro mimořádné situace mají ode dneška podle ruských médií "bojovou pohotovost".

Přísná opatření, vyvolaná obavami z násilných akcí severokavkazských extremistů, budou platit až do 21. března, kdy skončí paralympijské hry navazující na olympiádu. Jejich součástí je podle ruských médií i trvalé sledování všech důležitých olympijských objektů z ruských monitorovacích družic na oběžné dráze.

Podle ruského serveru Newsru si obyvatelé města stěžují, že kvůli olympiádě byl fakticky vyhlášen výjimečný stav. Uvolnění zákazu demonstrací, k němuž se v minulých dnech odhodlal prezident Vladimir Putin, podle opozičních aktivistů nemá valný praktický význam. Jakákoli shromáždění ve městě totiž musí předem schválit nejen radnice v Soči, ale i ruské ministerstvo vnitra a kontrarozvědka.

Nad bezpečností v olympijském Soči má oproti letní olympiádě v Londýně bdít přinejmenším dvojnásobek strážců. Na jihu Ruska se do grandiózní operace má zapojit na 100.000 příslušníků policejních složek a armády. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů.

"Pokud se chcete dostat do města, musíte mít speciální akreditaci – ty se vydávaly v září. Dlouho je prověřovaly především ruské tajné služby," řekl Karas. Ani akreditace ale neznamená, že je vstup do olympijského parku zajištěn. "Lidé musí mít speciální propustku a speciální dokument o tom, že byli prověřeni," podotkl reportér ČT Miroslav Karas.

Sportovci, kteří přijedou do Soči, budou přebývat v olympijském parku. "Ten je tak velký, že mnozí z nich asi ani neopustí sportovní areál. Když ho opustí, stejně budou v doprovodu," poznamenal Karas. Ve městě navíc v době olympiády nebude tolik lidí – budou odděleny pruhy na silnicích a zóna na letišti i na nádraží. "Sportovci se tedy budou pohybovat ve speciálních uzavřených zónách," dodal Karas.

"Bezpečnost výpravy je naší naprostou prioritou, takže dbáme na to, abychom všechny informace, které od organizačního výboru dostaneme, vyhodnocovali – a podle toho se potom zařídíme. Myslím si, že sportovci jsou schopni se s bezpečnostními opatřeními srovnat, je to nakonec součást olympiády. Myslím, že není v našich silách zajistit bezpečnost víc, než byla zajištěna ze strany organizačního výboru. Dostanou doporučení pohybovat se v těch místech, kde se sportovci a doprovod mají pohybovat," říká Martin Doktor, šéf české olympijské mise.

ZOH se v Soči budou konat od 7. do 23. února. Následující měsíc, od 7. do 16. března, se pak uskuteční paralympijské hry. Zimní olympiáda je vnímána jako oblíbený projekt a věc osobní prestiže prezidenta Vladimira Putina, který chce za každou cenu předejít jakémukoli ohrožení jejího průběhu. 

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy