Janukovyč ustoupil, ukrajinská vláda padla. Klid zbraní?

Kyjev - Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes nabídl svou rezignaci prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který ji přijal. Informovala o tom agentura Interfax. Azarovova demise je jednou z klíčových podmínek opozice pro urovnání vnitropolitické krize. Opozice žádá také Janukovyčův odchod. Vitalij Kličko, jeden z opozičních představitelů, označil Azarovovo rozhodnutí dát svou funkci k dispozici za snahu zachránit si tvář a zároveň za krok směrem k vítězství opozice.

"Učinil jsem osobní rozhodnutí a požádal prezidenta Ukrajiny, aby přijal mou rezignaci na post ukrajinského premiéra," uvedl v prohlášení Azarov. 

"Konfliktní situace v zemi ohrožuje ekonomický a sociální rozvoj Ukrajinu, je hrozbou pro celou ukrajinskou společnost a každého občana," sdělil premiér. Kompromis, který je třeba najít, označil za "sociálně-politický".

Janukovyč odpoledne oznámil, že Azarovovu demisi přijal. Zároveň ho požádal, aby ve své funkci spolu s ministry setrval do doby, než bude vytvořen nový vládní kabinet. Podle ukrajinské ústavy znamená rezignace premiéra odchod celé vlády.

Azarov podle všeho prezidentovu žádost nevyslyší, mluvčí ministerského předsedy již oznámil, že role úřadujícího šéfa vlády se ujme dosavadní vicepremiér Serhij Arbuzov, uvedla agentura Reuters.

"Azarovův odchod místním nestačí. Podle opozice Janukovyč Azarova obětoval, čímž se snaží uniknout zodpovědnosti. Janukovyčova nabídka křesel pro opozici je pak vnímána jako způsob, jak se udržet ve vládě... Ve Lvově je většina Ukrajinců ukrajinsky mluvících, strana regionů tu má velmi malou moc. Protesty jsou tu mírné, policie pouze přihlíží nebo dokonce chrání objekty, které mají aktivisté pod kontrolou. Nejsou tu vládou placení provokatéři, kteří jsou aktivní na východě země," říká zpravodajka ČT Adriana Dergam ze Lvova.

Kdo bude novým premiérem?

Nyní se spekuluje o novém premiérovi, kterým by podle některých analytiků mohl být bývalý ministr zahraničí a hospodářského rozvoje a obchodu Petro Porošenko. Tento nezávislý poslanec označuje Wikipedia za jednoho z nejvlivnějších ukrajinských politiků.

Azarov na rozdíl od Janukovyče, který v posledních dnech předložil představitelům opozice několik smírčích nabídek, zastával vůči protivládním demonstrantům rázný postoj. Před týdnem ve švýcarském Davosu, kde se účastnil Světového ekonomického fóra, novinářům řekl, že požadavek opozičních vůdců na vypsání předčasných prezidentských voleb je nereálný, a akce protestujících označil za pokus o státní převrat. Již předtím označil demonstranty v kyjevských ulicích za teroristy.

Azarov (66) je premiérem od března 2010, kdy ho do úřadu po vyhraných prezidentských volbách jmenoval Janukovyč. Agentura Reuters připomněla, že těžce zadluženou Ukrajinu vedl v době hospodářských potíží.

Parlament dnes zrušil devět sporných zákonů, které kritizovala Evropská unie. Kontroverzní a restriktivní zákony tvrdě postihovaly demonstranty na nepovolených shromážděních. Vláda se tak drží dohody, kterou uzavřeli ukrajinský prezident s opozicí dnes v noci. 

Vláda se tak snaží vyjít opozici vstříc, aby splnila požadavky, které dojednal prezident Janukovyč s opozicí. Mezi dalšími požadavky je také příprava zákona o amnestii zadržených aktivistů a přijetí odpovědnosti za násilnosti při potlačování mítinků v uplynulých dnech.

Podmínkou prezidenta Janukovyče naopak bylo, aby se demonstranti stáhli z okupovaných budov i ulic, kde přebývají už 69. dnem. Z provincií přicházejí už několik dní zprávy, že tam situace není jednoduchá. Zatímco v Kyjevě se poslední dva dny obešly bez střetů a srážek s policií, v některých provinčních centrech se svádějí boje o místní administrativy, dodává rozhlas.cz.

Související

Volodymyr Zelenskyj Komentář

Zelenského mistrovská diplomacie. „Vítězný“ plán je třeba vnímat úplně jinak

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zamířil na Valné shromáždění OSN v New Yorku s jasným záměrem – představit šéfovi Bílého domu Joeovi Bidenovi „vítězný plán“. Ten se ale zdá silně nadsazený a je možné, že to Ukrajina dělá záměrně. Rusko totiž nemůže odmítnou všechny její požadavky, na což Kyjev spoléhá.

Více souvisejících

Ukrajina EU (Evropská unie) Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy