Americké válečné lodě budou střežit Soči

Moskva - Do neutrálních vod Černého moře dnes vplula loď amerického vojenského námořnictva Mount Whitney, která má v regionu hlídkovat během olympijských her v Soči. Informaci amerického velení potvrdil mluvčí ruského vojenského námořnictva. Během dne se má ze Středozemního do Černého moře přesunout i americký raketový torpédoborec Ramage.

Válečné lodi jsou vyzbrojeny torpédy, raketami s plochou dráhou letu a vrtulníky H-60. Podle amerického velení jsou připraveny plnit "jakékoli úkoly". Do blízkosti olympijských sportovišť se přesunuly z amerických námořních základen v Itálii. S jejich vstupem do ruských výsostných vod se nepočítá, případný přesun blíže k ruským břehům závisí na požadavcích Moskvy.Podle Pentagonu jsou plavidla připravena pro případnou evakuaci sportovců. Jejich operační scénáře americká strana podle televize CBS konzultovala s Moskvou, žádné speciální požadavky ale údajně Rusko na americké ministerstvo obrany zatím nemělo.Převelení dvou bojových plavidel do Černého moře odůvodňuje Pentagon možnými útoky severokavkazských teroristů během zimní olympiády. Pokud by kapacita lodí při případné evakuaci nebyla dostatečná, má být v Německu v pohotovosti armádní dopravní letoun C-17, který může být na jihu Ruska za dvě hodiny.Během olympiády, která začne v pátek, hodlá Rusko předejít jakýmkoli mimořádným událostem. Potvrzuje to dnešní zpráva z Kemerovské oblasti na jihu Sibiře, jejíž gubernátor zakázal provádět v šachtách při zahájení her jakékoli důlní práce."Abychom vyloučili možnost vzniku mimořádné situace při zahájení olympiády, nařizuji zastavení veškerých důlních prací v místech, kde je vznik havárií možný," uvedl gubernátor Andrej Gammeršmidt v telegramu, o němž dnes informoval kemerovský tisk.Kemerovská oblast, známá jako Kuzbas, patří k hlavním těžebním regionům v Rusku. Důlní havárie jsou v tu poměrně časté, na vině je většinou exploze metanu, nedbalost nebo nerespektování bezpečnostních předpisů. Každoročně si neštěstí v Kuzbasu vyžádají několik desítek obětí.

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Námořnictvo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy