Lavrov udeřil: Na Ukrajině mají strach i Češi a další menšiny

Moskva - Hluboké obavy o svá práva a o svou bezpečnost mají dnes na Ukrajině nejen etničtí Rusové, ale i Češi, Maďaři a příslušníci dalších národnostních menšin. Na schůzi ministrů zahraničí států Rady Evropy ve Vídni to dnes prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruského ministra nejsou jejich obavy náhodné.

"Abychom pochopili nenávistný charakter akcí těch, které dnes vychvalují jako 'skutečné vlastence' a jejichž prapory vztyčují na západní a střední Ukrajině, stačí si ve slovníku nalistovat heslo 'divize Halič'," řekl ruský ministr.

Divize SS Galizien (Halič) bojovala za druhé světové války na území Ukrajiny proti Rudé armádě. Jejími členy byli z velké části ukrajinští nacionalisté, kteří v boji po boku nacistického wehrmachtu hledali záchranu před bolševismem. Divize se zapojila i do pronásledování partyzánů a do krvavých pogromů civilního obyvatelstva.

"Jejich pohrobci nyní sedí v kyjevském parlamentu," řekl ministr Lavrov.

Ukrajinská zákonná státní moc byla podle ruského představitele během únorového převratu "svržena na bodácích extremistů". Nová vláda v Kyjevě nechce nebo nedokáže přivést k rozumu Pravý sektor a podobné spolky, řekl Lavrov. Místo odzbrojení nezákonných skupin vládní koalice vytváří z extremistů Národní gardu, která spolu s armádou podniká trestné výpravy na jihovýchod Ukrajiny, uvedl dále.

"Členové vládní koalice ze strany Svoboda veřejně tleskají neonacistickému pogromu v Oděse a všechny, kdo hovoří rusky, označují za nepřátele a okupanty a požadují jejich zničení," uvedl ministr Lavrov v komentáři k tragickému požáru v Oděse, kde o víkendu v budově místních odborů uhořelo několik desítek lidí. 

Psali jsme: Volynští Češi: Nebojíme se místních, ale války. A stěžují si na Rusy i Zaorálka  

"Po válce bylo na Ukrajině asi 60 000 krajanů. Velká většina z nich – asi 40 000 – se v rámci repatriace vrátila do Československa, šlo především o tzv. volyňské Čechy. V roce 1989 se k českému původu hlásilo asi 10 000 lidí. Vzhledem k tomu, že počátkem 90. let byla část krajanů z Černobylské oblasti repatriována do Československa a další odcházejí za prací, odhaduji dnes počet krajanů asi na 5 000 lidí. Ráda bych podotkla, že Češi mají na Ukrajině dobrou pověst jako lidé šikovní a tolerantní," říká Ludmila Muchina z České národní rady Ukrajiny.

Češi žijí rozprášeni po celé Ukrajině. Velká část krajanů se nachází v Záporožské oblasti ve městě Novgorodkivka, což je bývalý Čechohrad. Jde o smíšenou oblast, nežijí tam jen Češi. Prakticky ve všech místech, kde žijí Češi, existují krajanské spolky. Například v Novgorodkivce je dokonce dechový orchestr. V Záporožské oblasti žijí Češi ještě v okrese Melitopol nedaleko Novgorodkivky. Potom jsou na Krymu ve městě Simferopol a ve vesnicích Alexandrovka a Lobanovo. Dva spolky – Česká beseda a Česká rodina – jsou v Oděse.

Potom to je samozřejmě Volyňská oblast – tj. město Žitomyr, kde je také rozhlasové vysílání pro krajany, a vesnice Malá Zubovština, Malinovka a Dubno. Dalším střediskem ukrajinských Čechů je vesnice Mykolajevka ve Vinické oblasti. V Mykolajevce je muzeum, učí se tam čeština a funguje folklorní a taneční soubor. V Mikolajevské oblasti je také vesnice Bohemka, založená českými evangelíky. Další skupina je ve Lvově.

"Bohužel ne všichni mluví česky. Naší mateřštinou je ukrajinština, ale snažíme se pěstovat i češtinu. Nejlépe se to dělá pomocí písniček a folkloru. Na mnoha místech fungují kursy češtiny. Já sama vedu kurs pro dospělé i děti v Kyjevě. Češtinu jsem sice nikdy nestudovala, ale používali jsme jí v rodině, takže česky mluvím. Od českého ministerstva zahraničí dostáváme učebnice, knihy a časopisy, v řadě míst máme české knihovny. V Novgorodkivce a v Melitopolu působí učitelka Eva Řezníčková, vyslaná z České republiky," uvedla Muchina v rozhovoru pro krajane.net.

Související

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

Více souvisejících

Sergej Lavrov Ukrajinská krize II. světová válka

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy