Za vraždu novinářky Politkovské žádá prokurátor tvrdé tresty, i doživotí

Moskva - Ruský prokurátor dnes v procesu týkajícím se vraždy opoziční novinářky Anny Politkovské navrhl pro pachatele tvrdé tresty. Pro přímého vraha a pro jednoho z organizátorů žádá doživotí a pro další tři účastníky dlouholetá vězení. Informovala o tom agentura RAPSI, která se specializuje na soudní případy.

Pětici obžalovaných shledala porota vinnou z vraždy Politkovské už 20. května. Další etapou procesu dnes byl návrh trestů vznesený prokuraturou. Rozsudek by měl soudce vynést 9. června.

Porotci se zcela přiklonili k verzi obžaloby, podle níž novinářku, proslavenou reportážemi z Čečenska, zabil šesti ranami z pistole Čečenec Rustam Machmudov, kterému pomáhali jeho bratři Ibragim a Džabrail. Za organizátory vraždy byli označeni obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Všichni vinu popírali.

Prokurátor Boris Loktionov dnes navrhl doživotní tresty pro Gajtukajeva a Rustama Machmudova a 22 let odnětí svobody pro Chadžikurbanova. Pro Džabraila, který přivezl Rustama na místo zločinu, žádal 19 let vězení a pro Ibragima, který informoval o příchodu Politkovské, 15 let.

Přesvědčení, že za vraždou Anny Politkovské stojí kvůli její kritice Putinův režim - ať už přímo FSB či Putinův čečenský oblíbenec Ramzan Kadyrov je nejen u nás silné. Věděla či tušila to předem i Anna sama, uvedl Denikreferendum.cz.

Anna odsuzovala terorismus islamistických fanatiků, ale také odhalovala a tvrdě kritizovala příčinu existence terorismu v Rusku. Čečensko mělo před oběma válkami v 90. letech okolo jednoho milionů obyvatel. Z toho se Rusům i proruským Čečencům povedlo povraždit přes sto tisíc Čečenců, z toho 40 000 dětí, další desítky tisíc mučením či bombardováním zmrzačit a poznamenat na celý život, vyhnat z domovů, rozvrátit rodiny a víru ve spravedlnost.

„Nejde jen o nekonečné neštěstí Čečenů, ale i o nás, o Rusy, a o vás, prosperující, ale zaslepené zápaďany. Barbarství bez zákonů a víry je rakovinou, jejíž metastázy - korupce, svévole, brutalita - bují v Moskvě, Sankt Petěrburgu a za zavřenými dveřmi nebohé ruské provincie. Má země není jen tak nějakou banánovou diktaturou, je stálým členem Rady bezpečnosti, druhou termonukleární mocností, gigantickým obchodníkem se zbraněmi a famózním producentem zemního plynu a ropy. Pánové z Kremlu disponují neslýchanou ničivou mocí, kterou použijí bez skrupulí a zábran. Čečna je jen odrazovým můstkem. Klony KGB vybavují vládnoucí skupinu složenou ze superpolicajtů a prospěchářů neomezenou mocí. Prodlužuje se seznam zakázaných nevládních organizací, zatčených odpůrců režimu a těch, kteří byli pro svou přílišnou zvědavost exemplárně zabiti (sic!)," napsal například Politkovská.

Související

Marija Zacharovová, též Ocelová Marija

Mluvčí ruské diplomacie kritizovala přejmenování náměstí v Praze

Za naprosto absurdní a logicky nevysvětlitelné označila dnes mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutí pražských úřadů přejmenovat náměstí v české metropoli po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Právě na výročí vraždy, 27. února, pražský primátor Zdeněk Hřib spolu s Němcovovou dcerou odhalil tabulku se jménem zavražděného politika na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6.

Více souvisejících

Anna Politkovská Rusko

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy