Autoklub ADAC kritizuje mýtné pro osobní auta v Německu, ministr dostal ostrý dopis

Berlín - Proti chystanému zavedení dálničních poplatků pro osobní auta v Německu se postavil také největší německý autoklub ADAC. Sporný projekt podle něj ponechává řadu zásadních otázek nezodpovězených.

Šéf organizace August Markl ministrům dopravy a financí, Alexanderu Dobrindtovi (CSU) a Wolfgangu Schäublemu (CDU), v dopise napsal, že rozhodnutí o mýtném pro osobní vozy je zbytečné. Informoval o tom magazín Spiegel.

Šéf autoklubu, který má více než 19 milionů členů, se v dopise také zmiňuje o nejistotě, kterou podle něj chystané poplatky vzbuzují u veřejnosti.

Psali jsme: Německé mýtné zatíží i české silnice, řidiči budou úseky objíždět Německá vláda schválila mýtné pro osobní auta. Rakousko hrozí žalobou, ČR se možná přidá  

Markl má také výrazné pochybnosti o tom, jestli zavedení mýtného pro osobní vozy vůbec přinese nějaké příjmy. Dobrindt si od něj slibuje čistý roční příjem kolem 524 milionů eur (14,2 miliardy korun). Analýzu jeho úřadu ale někteří zpochybňují.

Příjmy z mýtného pro osobní auta by byly několikanásobně vyšší, kdyby návrh, který minulý týden schválila německá vláda, nepočítal s tím, že němečtí řidiči budou od platby de facto osvobozeni. Za mýtné sice zaplatí, ale později jim bude vráceno, protože se jim sníží daň z motorových vozidel.

Související

Více souvisejících

Německo Mýtné Dálnice

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy