Léto daleko, Češi už ale balí kufry. Které destinace letos frčí?

Praha - Češi se letos ve velkém vracejí do Egypta, zájem vzrostl o 35 procent při prodejích zájezdů v režimu "first minute". Vyplývá to ze statistiky Dovolená.cz, který patří do skupiny Student Agency. Jedním z hlavních důvodů včasné koupě zájezdu je cena.

O Egypt klesal zájem v minulých letech kvůli nestabilní politické situaci, nyní se klienti vracejí. Cestovní kanceláře se navíc snažily zvýšit atraktivitu Egypta nízkými cenami při nákupu first minute. O 40 procent se zvedl zájem také o Tunisko a díky zrušení víz získávají na oblibě Spojené arabské emiráty.

Ředitelka serveru Dovolená.cz Eva Sedlmajerová uvedla, že first minute zájezdy si letos kupovalo více lidí než loni. Předpokládá, že letos se takto prodá okolo 30 procent zájezdů.

Jedním z hlavních důvodů včasné koupě zájezdu je cena. Nejenže se dají v zimě sehnat letní zájezdy levněji, ale koruna dále oslabuje především vůči dolaru. "Kurzy měn jsou pro všechny kanceláře velkým tématem, ale řeší většinou pohyb kurzu snížením marží. V předprodeji nabízí i garanci ceny, přestože jim zákon umožňuje při změně kurzu o deset procent cenu zvýšit. Otázkou je, co udělá kurz dolaru se zájezdy last minute," poznamenala Sedlmajerová.

Proti loňsku vzrostla cena zájezdu koupeného u Dovolená.cz od začátku prosince do půlky března ze 14.900 na 15.700 korun, podle lednového zjištění ČTK to bylo v průměru mezi cestovními kancelářemi o více než 1000 korun. Podle Sedlmajerové se více než polovina zájezdů prodá na týden. "Čím dál více lidí se nemůže z práce uvolnit na delší dobu. Zájezdů na deset až 12 dní se prodává čím dál méně," doplnila.

Nejžádanější destinací zůstává Řecko. "Předpokládám, že letos bude tvořit více než čtvrtinu prodaných zájezdů," řekla Sedlmajerová. Stejný poznatek má i CK Fischer. U obou se shoduje i pořadí na dalších místech. Lidé po Řecku nejvíce vyhledávají Turecko a Španělsko.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře dovolená Egypt

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy