Marine Tour zkrachovala: V cizině má stovky klientů, problémy se daly tušit

Praha - Na prahu letních prázdnin se do vážných finančních problémů dostala cestovní kancelář. Marine Tour, která se specializovala na dovolenou v Turecku, Bulharsku a Řecku, vyhlásila úpadek ve čtvrtek večer. V zahraničí má 712 klientů, vracet se budou postupně v plánovaných termínech do pátku 3. července.

Dalších 3750 klientů, kteří si koupili zájezdy s odlety plánovanými od června do října, ale na dovolenou již neodjede. Informovala o tom mediální zástupkyně CK Simona Kopová.

Téměř 500 klientů, kteří měli dnes a v sobotu odcestovat, cestovní kancelář kontaktovala s omluvou. Podrobné instrukce začne všem klientům rozesílat ještě dnes. Během dnešního dopoledne má začít fungovat bezplatná informační linka pro klienty s číslem 800 800 100.

"Klientům, kteří měli na dovolenou odjet již dnes a zítra i všem dalším klientům, jejichž zájezdy se neuskuteční, se za tuto situaci omlouváme. Asistenční službě pojišťovny poskytneme veškerou součinnost tak, aby mohli být řádně odškodněni," uvedl nový jednatel CK Marine Tour Radomír Huscher.

Své nároky na odškodnění mohou klienti hlásit u asistenční služby pojišťovny Generali. "Ve spolupráci s asistenční službou jsme zahájili všechny potřebné kroky, abychom zajistili návrat klientů cestovní kanceláře zpět do vlasti. Další podrobnosti včetně termínů jednotlivých odletů ze zahraničí budou známy v nejbližších hodinách," uvedl generální ředitel pojišťovny Generali Pavel Mencl.

Cestovní kancelář byla pojištěna na téměř 45 miliónů korun, což podle Huschera stačí na plné vypořádání nároků všech klientů, kteří si zakoupili pobytové zájezdy CK Marine Tour.

Problémy cestovní kanceláře se daly vytušit už v minulých dnech, kdy se změnilo její vedení, respektive její jednatelka. Stanislava Aknar nabídla Marinetour k prodeji. Její manžel – Devrim Aknar má navíc z minulosti z krachy cestovek bohaté zkušenosti. Do úpadku přivedl hned dvě.

"Ty indicie toho, že přestali komunikovat se svými obchodními partnery nebo že pár dnů před krachem vymění majitele, ale ne v tom pozitivním smyslu, že by firmu převzal investor, který ji bude dál provozovat a vylepší cash flow. Ale, že ji převezme někdo (..) a dovede ji ke krachu, tak to jsou věci, které na mě jako na člověka, který v tom působí 25 let, působí trochu podezřele," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře dovolená

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy