Dovolené po teroristických útocích? EZ zkoumaly, jaký je zájem Čechů

Praha - Ačkoli se Francie a Belgie v posledních měsících setkaly s teroristickými útoky, zájem Čechů o tyto destinace neustává. Nejinak je tomu v případě prodejů dovolených ve Španělsku či Itálii, zjistil server EuroZprávy.cz z průzkumu mezi cestovními kancelářemi.

Paříž a Brusel se v poslední době staly terčem útoků islamistů, které si vyžádaly řadu lidských životů. Češi se ale podobného scénáře neobávají a cestovní kanceláře v letošním roce pokles prodejů dovolených neevidují. "Francie ani Belgie nejsou našimi klíčovými destinacemi, poptávka po dovolené je zde poměrně nízká všeobecně. Je ale pravdou, že jsme během jara zaregistrovali mírný pokles zájmu o Paříž, než jak tomu bylo v uplynulých letech," sdělila serveru EuroZprávy.cz Simona Fischerová z cestovní kanceláře Fischer.

Podle tiskového mluvčího cestovní kaneláře Blue Style byl u Eurovíkendů do Paříže v loňském roce pokles poptávky zaznamenán, v letošním roce ale došlo opět k jejímu oživení. "Zájem je téměř srovnatelný s předchozími lety," uvedl pro EuroZprávy.cz mluvčí František Vorel.

K poklesu prodejů nedochází ani v případě oblíbených turistických destinací ve Španělsku či v Itálii. Fischerová podotkla, že informace o možných útocích ze strany Islámského státu, která se dostala do médií, pochází z německého bulvárního tisku a italské tajné služby popřely, že by měly zprávy o hrozících útocích v Itálii, Španělsku a na jihu Francie. "Výkyvy v prodejích jsme nezaznamenali, je však pravdou, že se několik našich klientů po přečtení článku na zákaznickém centru dotazovalo na bezpečnost v těchto zemích," dodala.

Podle kanceláře Blue Style hrozby nebyly adresovány Baleárským ostrovům, tedy Mallorce a Menorce, které jsou od pevniny vzdáleny více než 200 kilometrů. "Hrozby neměly žádný vliv na poptávku po těchto zájezdech. Evidujeme mírný pokles zájmu o některé italské destinace, ale to je zapříčiněno spíše obavami z většího počtu uprchlíku než zcela nekonkrétními hrozbami. Naopak Sardinie, která je také v dostatečné vzdálenosti od apeniského poloostrova, se teší vyššímu zájmu českých turistů než v loňském roce," podotkl Vorel.

Češi se bát nemusí, vzkazují CK

Češi se tak podle cestovních kanceláří dovolených bát nemusí. "Bezpečnost klientů je pro nás vždy na prvním místě, máme vypracovaný krizový plán, pravidelně jej aktualizujeme, v návaznosti na dění ve světě. Podle tohoto plánu máme připravený scénář, jak se postarat o klienty v případě nebezpečí," uvedla pro EuroZprávy.cz Fischerová.

Pokud však k takové situaci přecejen dojde, je třeba primárně respektovat opatření a doporučení vydané úřady v dané zemi. "Poté můžeme přistoupit k našim opatřením, jako je poskytnutí klientům náhradní ubytovací kapacitu, zajištění míst v náhradním letadle apod., dodala.

Pro případy nenadálých situací, ať už jde o živelné katastrofy, ekonomické krize a další hrozby, má vypracované postupy a krizové plány i cestovní kancelář Blue Style. Podle Vorla je však vždy nutné každou takovou situaci individuálně pečlivě vyhodnotit a tyto plány přizpůsobit.

"K tomu patří např. zajištění náhradního ubytování, zrychlený návrat klientů z destinace, zajištění lékařské péče na místě atd. Spolupracujeme v takových případech s Ministerstvem zahraničních věcí, Asociací cestovních kanceláří a s našimi partnery v destinaci. U některých destinací navíc došlo k významnému zlepšení bezpečnostních opatření, takže naši klienti budou v bezpečí. Pokud by se nějaká destinace stala nebezpečnou, celou destinaci bychom z nabídky vyškrtli, stejně jako jsme to udělali před několika lety v případě letoviska Taba. Základem je v takových situacích disponovat co nejpřesnějšími informacemi, aby jsme mohli adekvátně reagovat. Těmto situacím se také samozřejmě snažíme předcházet," vysvětlil.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře cestování dovolená

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy