Letadla do Řecka zlevní. Čechům zájezdy ale NE, proč?

Praha - Už od tohoto pátku, 1. dubna, až do konce letošního roku budou všechna přistávající, vzlétající a pobývající letadla na všech veřejných letištích v Řecku osvobozena od poplatků. Zájezdy českých cestovních kanceláří ale nezlevní.

O osvobození poplatků rozhodl řecký ministr dopravy Dimitros Reppas. Výjimkou bude jen aténské letiště Eleftherios. Na ceny zájezdů českých turistů to ale podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamury mít vliv nebude. Zrušeny totiž budou přistávací a parkovací poplatky pro letadla, a to je z hlediska ceny zájezdu zcela zanedbatelná částka.

Na cenu zájezdu má vliv tzv. letištní taxa, kterou platí klienti za odbavení letištěm, tato však zrušena nebude. Právě letištní taxa totiž činí z poplatků a tax, které jsou součástí zájezdu, nejvyšší položku v rozmezí 300 až 600 korun na osobu. Přistávací poplatek naopak činí například u středně velkého letadla 100 až 120 eur (2450 – 2950 Kč) na letadlo, v přepočtu na cestujícího je to tedy zhruba 15 korun. Parkovací poplatek se na česká letadla většinou nevztahuje vůbec, protože se platí až při parkování na letišti od dvou hodin více. Česká letadla ale jen rychle vyloží a naloží cestující a letí hned zpět do České republiky.

"Snaha o podporu cestovního ruchu je logická, příjmy z cestovního ruchu totiž tvoří přibližně 18 procent HDP Řecka, přičemž Řecko v loňském roce zaznamenalo kvůli vnitropolitické krizi pokles příjezdů turistů. Cestovní ruch se v Řecku také výrazně podílí na celkové zaměstnanosti, vytváří zhruba milion pracovních míst. A to je zhruba 20 procent celkové zaměstnanosti této země," vysvětlil Okamura.

Řecko navštěvuje ročně přibližně 300 tisíc českých turistů. Jde tak o čtvrtou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinaci. Čeští turisté tráví své dovolené v Řecku nejčastěji na řeckých ostrovech, kde jsou nejpopulárnější Kréta a Rhodos, a v oblasti Soluně, zejména Chalkidiki a Olympská riviéra.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy