Kam vyrazit na dovolenou: Tohle jsou nejkrásnější pláže v Evropě

Na dovolenou v létě se těší snad každý. Nejlépe k moři, za teplem. Ale kam? Jezdit každý rok na to samé místo může být nuda. V článku nabízíme k výběru deset nejkrásnějších evropských pláží.

La Concha Beach (Španělsko)

Pláže ve městě San Sebastian na severu Španělska jsou známé svým půvabem a ročně lákají množství turistů. Nejznámější z nich je právě La Concha, která se nachází v zátoce La Concha. Tato pláž je dlouhá téměř jeden a půl kilometru a nabízí poměrně velkou plochu, kde se návštěvníci mohou usadit. Pláž tvoří jemný zlatý písek, průzračná voda bývá klidná a příjemná pro koupání. La Concha se nachází téměř v centru města, díky čemuž je to ideální místo pro návštěvy. Pláž lemuje promenáda, na níž lze najít množství barů a restaurací, kde si na své přijde každý gurmán. Pokud se někomu nechce do mořské vody, může navštívit jedno z velkého počtu wellness center nebo sportovních klubů. Možnosti jsou téměř nekonečné.

Elafonissi Beach (Kréta)

Elafonissi je ostrůvek na jihozápadě od ostrova Kréta. Na ostrůvek je množné z Kréty dojít, pokud je nízká voda, tak i po suchém písku. Pláže na ostrůvku jsou tvořeny bílým pískem s růžovými pigmenty, které vznikají naplavením mikroorganismů během přílivu. Ostrůvek je obklopený tyrkysově zbarvenou vodou, v blízkém okolí není voda příliš hluboká, což je ideální pro děti. Elafonissi paří ke chráněným oblastem, proto je zakázáno na ostrově trhat jakékoliv rostliny. Ostrov pro hnízdění a rozmnožování využívá množství ohrožených druhů zvířat, mezi nimi i kareta obecná. Tato oblast je velmi oblíbená turisty, bude tedy pravděpodobně poměrně zaplněná.

La Côte des Basques (Francie)

Pláž La Côte des Basques lze najít ve francouzském městě Biarritz na jihozápadu Francie v Biskajském zálivu. Nachází se v baskické oblasti a historicky byla Basky velice oblíbená. Jedná se o luxusní destinaci, kterou mají rádi především mezi surfaři. Tato oblast je totiž považována za rodiště surfařství v Evropě a každý rok se zde koná Biarritz Surf Festival, na němž se sjíždějí surfaři z celého světa. Pláž však není vyhrazená jen pro surfaře, průzračná modrá voda je ideální na koupání. V blízkosti se nachází množství restaurací a barů.

Weymouth Beach (Anglie)

Tato pláž v městě Dorset byla korunována nejkrásnější pláží Británie. V anketě mezi turisty byla tato pláž hodnocená lépe než pláže na Ibize. Weymouth Beach je dlouhá téměř pět kilometrů a kromě plavání a opalování nabízí i různorodou zábavu. Kromě kajaků a kanoí se lze zabavit i potápěním či minigolfem. Pro návštěvníky jsou přes léto chystaná živá hudební vystoupení a ohňostroje. Zábavnými atrakcemi jsou také jízdy na oslovy či loutková přestavení Puinch & Judy, která jsou pro Brity synonymem pro plážovou zábavu. Pláž je propojená s centrem města

Fig Tree Bay (Kypr)

Pláž se nachází v oblíbeném resortu Protaras a své jméno dostala podle fíkovníku, který zde stojí už od sedmnáctého století. Fig Tree Bay je hodně oblíbená, obvykle se velice rychle zaplní. Zlatý písek a krystalově čistá voda lákají turisty z celého světa. Pláž lemuje promenáda a v okolí lze najít nejednu restauraci. Mezi atrakce patří malý ostrůvek, ke kterému lze z pláže doplavat. Ostrůvek je pokrytý nízkou vegetací. Turisté se mohou zabavit i výlety na lodi či potápěním.

Spiaggia dei Conigli (Sicílie)

Takzvaná Králičí pláž se nachází na ostrově Lampedusa, který patří k Sicílii. Turisté tuto oblast dlouhodobě hodnotí jako skvělou destinaci, někteří dokonce tvrdí, že je nejkrásnější na světě. Na pláži je možné půjčit si lehátko, koupat se v azurově čistých vodách, procházet se po bílém písku a relaxovat. Pokud turisty odpočinek omrzí, mohou se podívat na historická obydlí, římské ruiny či sochu Madonna del Mare pod vodou.

Playa de ses Illetes (Baleáry)

Playa de ses Illetes mohou turisté najít na ostrově Formentera, který je známý pro své bílé pláže a azurovou vodu. Turisté se krásnému prostředí na ostrově často cítí jako v Karibiku. Playa de ses Illetes je nejznámější a nejoblíbenější pláží na Formenteře, která láká různorodé návštěvníky. Objevují se tam tedy výletníci z Ibizy či bohatí jachtaři, kteří se u ostrova rozhodnout zakotvit. Ne všichni návštěvníci však budou oděni v luxusu, Playa de ses Illetes je oficiální nuda pláží Formentery.

Kleftiko (Řecko)

Pláž Kleftiko se nachází na řeckém ostrově Milos. Ostrov je sopečného původu. Mimo jiné je známý kvůli soše bohyně Afrodity se jménem Venus de Milo. Tu bohužel na ostrově nelze nalézt, protože byla přesunuta do muzea Louvre v Paříži. Na ostrově je přibližně sedmdesát pláží. Kleftiko je jednou z nich, ačkoliv se nedá nazvat klasickou pláží. Kleftiko je kamennou formací, ke které je možné dostat se jedině lodí. Z lodí také turisté vyskakují, když si chtějí zaplavat v průzračné vodě. Kleftiko tvoří kamenné výběžky či jeskyně. Předpokládá se, že část jeskyní sloužila jako skrýš pro piráty a někteří turisté se pokoušejí najít zapomenutý poklad.

Zlatni Rat (Chorvatsko)

Mezi Čechy je pláž známá také jako Zlatý roh. Tato pláž se nachází u města Bol na ostrově Brač. Zlatni rat má poměrně unikátní tvar rohu, vybíhá do moře. Tento tvar umožňuje více prostoru pro plavce i zájemce o opalování. Díky mořským proudů, které odnášejí i přinášejí písek a kamínky, roh neustále mění svůj tvar a zahnutí. Pláž z bílých oblázků se prudce svažuje do moře. V blízkosti pláže se nachází borový les, v němž mohou zájemci hledat zbytky římské villy. Lze najít i bazén, který k ville patřil. Ten pravděpodobně sloužil jako zásobník na vodu.

Vík í Mýrdal (Island)

Tato pláž se nachází u nejjižnější vesnice na Islandu. V moři se turisté sice nesmočí, protože voda je celoročně studená a vlny příliš silné na to, aby byly bezpečné, pláž však patří mezi nejkrásnější na světě. Vík je vesnice o 300 obyvatelích, přesto je to největší obec v okolí sedmdesáti kilometrů. Tato pláž je unikátní svým vzezřením – písek na pláži je černý. Pláž se totiž nachází poblíž sopky Katla, většina písku je tedy sopečného původu. Výhled ozvláštňují kameny trčící z vody či hexagonální kamenné sloupy. Je možné zahlédnout i polární záři. Díky těmto jevům je Vík místem hodným návštěvy.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa dovolená cestování Moře koupání

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 53 minutami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy