Koupaliště v Evropě: Kvalita vody se zhoršila. Jak si vede Česko?

Kodaň - Téměř všechny lokality určené ke koupání v Evropě, které loni sledovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), dostály požadavkům na kvalitu vody. Podle výroční zprávy zveřejněné dnes EEA splňovalo v roce 2017 minimální evropské standardy 96 procent monitorovaných míst v členských zemích EU a také ve Švýcarsku a Albánii. V Česku měla špatnou kvalitu voda pouze v jednom ze 154 prověřených koupališť.

Výsledky ukazují mírný meziroční pokles kvality vody ke koupání v Evropě. Zatímco v roce 2016 splnilo minimální evropské standardy 96,3 procenta sledovaných pobřežních i vnitrozemských lokalit, v roce 2017 to bylo o 0,3 procenta méně. U 85,5 procenta koupacích míst byla kvalita vody v roce 2016 označena jako vynikající, v roce 2017 si toto označení vysloužilo 85 procent vod.

Podle zprávy lze mírný pokles kvality přičíst důsledkům letních dešťů a také změnám v metodě testování v Rumunsku a ve Švédsku. Celkem bylo analýze podrobeno 21.801 lokalit.

V Česku bylo loni sledováno 154 míst ke koupání, vynikající byla kvalita vody na 126 z nich, dobrá na 15, dostatečná na dvou a málo kvalitní na jednom místě. Deset koupališť nebylo možné ohodnotit.

Výbornou kvalitu vykazovalo v roce 2017 přes 90 procent míst v osmi zemích unie: v Lucembursku (všechna), na Maltě (98,9 procenta), na Kypru (97,3 procenta), v Řecku (95,9 procenta), v Rakousku (95,1 procenta), v Chorvatsku (93,5 procenta), v Německu (91,4 procenta) a v Litvě (91,1 procenta).

Naopak v Bulharsku má vynikající vodu ke koupání jen 44,2 procenta lokalit, v Rumunsku 50 procent míst a v Albánii 54,9 procenta lokalit. Česko, které má 81,8 procenta míst ke koupání s vynikající kvalitou vody, je těsně pod evropským průměrem (85 procent).

Související

Ilustrační fotografie.

Historie dvoudílných plavek. První bikiny oblékla striptérka a staly se symbolem nemravnosti

Ještě počátkem minulého století zakrývaly plavky většinu lidského těla, dnes ho naopak co nejvíce odhalují. První dvoudílné plavky, pro které se ujalo označení bikiny, byly uvedeny na trh před bezmála 80 lety a sklidily vlnu pohoršení a kritiky. Dokonce je na sebe tehdy nechtěla obléknout žádná modelka, a tak první bikiny předváděla striptérka. Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se na dvoudílné dámské plavky přestalo pohlížet s nevraživostí.
Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

koupání Voda Koupaliště dovolená

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy