Vánoční trhy v Drážďanech: Češi se jen hrnou, kam se hrabe Praha

Drážďany - Drážďany se pro Čechy stávají hlavním městem Vánoc, do saské metropole jich o adventu přijíždějí desítky tisíc. A němečtí prodejci rychle reagují. Vánoční trhy v Drážďanech jsou otevřené denně od 10:00 do 17:00 a potrvají do 24. prosince.

Tradiční vánoční trh na náměstí Altmarkt, který patří mezi nejstarší v celém Německu, přiláká každý rok kolem 2,5 milionu návštěvníků. Loni tvořili Češi 15 procent všech lidí, kteří na trh dorazili, a organizátoři předpokládají, že letos roce se tento podíl ještě mírně zvýší.

Čechy na Drážďanech do velké míry láká snadná doprava do saské metropole. České dráhy letos stejně jako loni vypravují o adventních víkendech zvláštní vlak z Ústí nad Labem do Drážďan právě pro návštěvníky trhů. Posilové spoje na trati z Liberce do Drážďan vypravuje každou předvánoční sobotu také společnost Vogtlandbahn.

Ve srovnání s pražskými vánočními trhy mají ty drážďanské podle českého turisty Aleše Rozbořila zajímavější nabídku zboží pro návštěvníky. "Je to tu takové pestré. Hodně různých stánků, prodávají tady všechno možné a mají tu dobrý svařák," řekl. "Do Drážďan jsem vždycky chtěla a strašně se mi líbí tato vánoční atmosféra. Jsou to úplně nádherné vánoční trhy, něco jiného než v České republice. Tak jsem si tu atmosféru přijela vychutnat," řekla další návštěvnice z Čech.

Čeština je mezi návštěvníky trhů slyšet téměř stejně často jako němčina, a reagují na to i prodejci. Zejména u stánků s občerstvením jsou připraveni odpovědět i na objednávku v češtině, případně dokonce přímo česky něco nabídnout. V české jazykové mutaci je k dispozici i program vánočních trhů. U některých stánků je Česko zastoupené dokonce nabídkou zboží: objevují se tu typické české alkoholické nápoje nebo loutky Krtečka výtvarníka Zdeňka Millera.

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Vánoce Německo češi

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy