Chystáte se na pálení čarodějnic? Poradíme vám, kam zajít

Praha - Máte v plánu oslavit poslední dubnový den zábavou u ohně? Je přece "pálení čarodějnic"! V deseti největších městech České republiky nebude dnes nouze o nejrůznější akce, které se k tomuto datu vážou. Vybrat si můžete od prostého opékání buřtů a písniček u ohně až po koncerty pod širým nebem.

Praha

Rozsáhlé oslavy příchodu měsíce lásky chystá hlavní město Praha. Ohně vzplanou prakticky v každé městské části. Čarodějnice se budou pálit například ve Kbelském parku, kde odstartuje program už ve dvě hodiny odpoledne a skončí až s příchodem půlnoci. Dětské odpoledne chystají také Žluté lázně, kde začne program pro děti už ve dvě hodiny odpoledne a skončí v devět večer, kdy na pódiu vystoupí skupina Walda Gang.

Vyrazit mohou Pražané také na pálení čarodějnic v Řepích, k Břevnovskému klášteru, do centrálního parku na Pankrác nebo do parku Václavka na Střížkově a také na Kampu. Kdo by chtěl večer strávit akčním způsobem, může zkusit bobovou dráhu na Proseku či U-rampu v Kolovratech.

Ovšem největší "slet" se již tradičně chystá na Ladronku. Celodenní akce pro dospělé a hlavně děti vypukne úderem třetí hodiny odpoledne. Na programu jsou koncerty, divadlo i soutěže či volba Miss čarodějnice. Dvoumetrová hranice vzplane v půl sedmé. Poprvé v osmileté historii pořádání této akce rozsvítí nebe nad Ladronkou krátce před desátou večer ohňostroj.

Ve středních Čechách se chystá akce v Mnichovicích na Šibeničním vrchu, kde si pro vás kromě pálení čarodějnic připravili grilování na terase, živou hudbu a dobré pivo. Děti ve Středočeském kraji přivítá slet čarodějnic na Městské hoře v Berouně. Bohatý program chystá Mladá Boleslav, tady ožije Krásná louka tancem, zpěvem a ohněm.

Kladno připravuje dvě akce, a to na městském stadionu Sletiště a také na zahradě Labyrintu. Ve Středočeském kraji přiletí čarodějnice rovněž do Tyršáku v Rakovníku a upálit se je chystají také v Brandýse nad Labem či v klubu Loděnice v Benátkách nad Jizerou.

Brno

Tradiční pálení ohňů se v moravské metropoli chystá v městské části Brno-Vinohrady. Akce pro děti i dospělé odstartuje v 15 hodin. Ve Slatině se bude od 16 hodin konat představení historické skupiny šermu Lucius, které budou doprovázet soutěže pro děti a na večer je připravená zábava i pro dospělé. Umělecky zaměření lidé by se měli vydat na setkání výtvarníků, uměleckých kovářů do Obřan.

Další možnosti najdou Brňané v parku na Kraví hoře, v Brně-Bohunicích či v hotelu Myslivna v Kohoutovicích.

Ostrava

Moravskoslezský kraj zve na pálení čarodějnic na hrad Starý Jičín. Tam čekají návštěvníky šermířské souboje či ukázka mučení inkvizicí. Další oslavy příchodu května chystá Slezsko-ostravský hrad, kde se lidé mohou těšit na karnevalový rej čarodějnic, hry a soutěže pro děti, živé kapely, bohaté občerstvení a mnoho další zábavy. V hlavním městě Moravskoslezského kraje se pálení čarodějnic odehraje v areálu restaurace Slezský dvůr, kde zahraje živá hudba - Duo Viktor a návštěvníci dostanou zdarma speciální lektvar.

Plzeň

Skvělou příležitost nabízí plzeňská zoo, která v úterý a ve středu pořádá na statku Lüftnerka dvě akce. Čarodějnice a čarodějové v maskách mají vstup do zoologické a botanické zahrady od 14 hodin zdarma a každá desátá maska dostane zvláštní odměnu. Děti se mohou těšit na naučnou stezku říší nadpřirozených bytostí a pohádek, soutěž o nejlepší čarodějnickou masku, zkoušku čarodějnických dopravních prostředků a posléze společné posezení u táboráku s opékáním špekáčků za odměnu.

Olomouc

Na severu Moravy se budou čarodějnice upalovat od 16 hodin v Korunní pevnůstce. Děti se mohou těšit na pestrý doprovodný program, malování na obličej, stezku se zdoláváním úkolů či diskotéku. Večer o půl desáté vystoupí Cirkus LeVitare a půl hodiny poté ozáří oblohu první rakety ohňostroje.

Další vybrané akce v největších městech republiky

Ústí nad Labem - Pálení čarodějnic v letním kině. Hosté večera budou česká skupina Toxique a účinkující z muzikálu Děti ráje.Hradec Králové - Rej čarodějnic v Nechanicích, Festivalpark v Hradci Králové,Pardubice - Perníková chaloupka pod Kunětickou horouČeské Budějovice - Slet čarodějnic u kulturního domu Slavie

Související

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

Více souvisejících

Pálení čarodějnic

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy