Co si nesmíte vozit ze zahraničí? Přečtěte si

Praha - Až se budete vracet z rozpáleného Egypta, Turecka, Řecka či Chorvatska, možná zatoužíte přivést si kousek vzpomínek zpět domů, případně obdarovat své známé a příbuzné. Dávejte si ale pozor. Na některé suvenýry musíte mít povolení, některé se nesmějí vyvážet, jinak vám hrozí vězení a další se musí proclít nebo doplatit daň.

Pokud vycestujete do zemí Evropské unie, můžete si převážet v rozumné míře přes hranice, co chcete. Při cestách mimo unii, nejčastěji při návratu z Egypta, Turecka nebo Spojených Arabských Emirátů, ale Češi podle celní správy zkouší dovézt zakázané zboží nebo ho neproclít.

Například při návratu z Turecka se musí na celnici nahlásit veškeré zboží, které stálo více než 430 eur na osobu (přibližně 10,5 tisíce korun), u lidí pod 15 let je tato hodnota snížená na 200 eur (asi pět tisíc korun), což se v poslední době podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) stává problémem. Češi v Turecku totiž nakupují zlato, koberce nebo kožené výrobky.

Pokud si ze zemí mimo EU přivezete větší množství alkoholu či cigaret, může se stát, že vám zboží zabaví, a dokonce může celní správa uvalit blokovou pokutu až do pěti tisíc korun nebo doměřit clo.

Strach mít nemusíte, pokud nebudete mít v kufrech více, než určují následující limity: (Zboží a množství)

Cigarety 200 kusůDoutníky do 3 gramů 100 kusůDoutníky nad 3 gramy 50 kusůTabák ke kouření 250 gramůAlkohol o obsahu vyšším než 22 % 1 litrAlkohol s nižším obsahem než 22 % (šumivá vína, jemné likéry) 2 litryVíno 4 litryPivo 16 litrů

V zemích Evropské unie si můžete bez omezení koupit téměř, co chcete, a dovézt si to domů. Pokud to tedy zrovna není chráněná želva nebo mořské korály. V Evropské unii, zvláště u pobřeží Středozemního moře, žijí ohrožené druhy, se kterými se nesmí pod pokutou nebo dokonce i trestním stíháním obchodovat. Než si koupíte nějaký živý suvenýr, měli byste si zjistit, jestli nepatří mezi ohrožené druhy zvířat a rostlin a nepodléhá tak úmluvě CITES nebo jiným omezením.

Nejvzácnější druhy v úmluvě CITES jsou označené typem A. Jde například o některé suchozemské želvy, ale i medvědí či vlčí trofeje.

Pod ochranu spadají i další druhy, ty mají označení B a je možné s nimi obchodovat. Jsou to různé druhy mušlí a korálů, které lze koupit na středomořském pobřeží a lze si je dovézt do Česka. Musíte mít ale účtenku, případně doklad, odkud předmět pochází.

Jak je to v zemích Evropské unie?

Pokud budete trávit dovolenou v zemích unie, nemusíte si dělat starosti se clem, rozdíly mezi členskými státy mohou být ve výši spotřební daně. Od té jsou osvobozené následující věci (uvádíme maxima, která můžete převážet). Po Evropě můžete vozit pro osobní spotřebu 800 cigaret, 400 krátkých doutníků, 200 doutníků, 1 kilo tabáku, 10 litrů lihovin, tedy tvrdého alkoholu, 20 litrů produktů se středním obsahem alkoholu, tedy aperitivy, a 90 litrů vína, z toho maximálně 60 litrů šumivého vína a 110 litrů piva.

Měli byste být opatrní i při převozu potravin. "Tyto produkty mohou obsahovat choroboplodné zárodky způsobující infekční onemocnění. Takové výrobky jsou při celní kontrole vyhozeny do připravených košů v příletové části celního úřadu," uzavírá tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Existují ovšem výjimky. Například z Řecka nelze vyvážet ani do zemí EU starožitnosti a umělecké předměty bez speciálního povolení. Turisté cestující autem mohou mít jen 10 litrů pohonných hmot v kovovém kanystru mimo nádrž.

Do Itálie se nesmí vozit benzin v kanystru mimo nádrž, vyvézt nesmíte syrové maso, hlavně zvěřinu.

V Bulharsku je třeba mít povolení u starožitností a dát si pozor na dovážené a vyvážené drahé kovy a kameny. Bez písemného prohlášení můžete převážet zlato a platinu do 37 gramů, šperky a doplňky ze slitin zlata a platiny do 60 gramů a stříbro v neopracované nebo poloopracované formě a mincích, šperky a doplňky ze slitin stříbra do 300 gramů.

Jaká je situace mimo Evropskou unii

Podstatně přísnější a rozmanitější je situace v případě dovolené v zemi mimo Evropskou unii. Tam se vám může hodně prodražit mušlička, kterou najdete na pláži. Velmi přísní jsou v tomto ohledu Egypťané.

Korály, lastury a mušle, případně kameny od pyramidy se vám mohou hodně prodražit. Kromě pokuty až 500 dolarů můžete být tak dlouho vyšetřovaní, že nestihnete letadlo. Vyvézt se nesmí starožitnosti.

Turecko vývoz starožitných předmětů starších 100 let zakázalo. Při vývozu nově vyrobeného koberce je nutno předložit doklad o koupi. V Turecku jsou velmi příznivé ceny v případě nákupu koženého oblečení, doplňků, cigaret a parfémů. Pokud koupíte rozumné množství (litr alkoholu na osobu, dva kartony cigaret a pět parfémů), nic se neděje. Když ale celníci najdou větší množství zboží, budete muset doplatit clo.

Z Tuniska se nesmějí vyvážet tuniské dináry. Celníci jsou také hákliví na předměty vyrobené z krunýřů želv nebo výrobky z hadí kůže. Bez problémů si turisté vozí kožené výrobky – boty, tašky, pásky, peněženky, keramiku, menší koberce, přehozy, šály, šátky, stříbrné šperky.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená daň

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy