Ministr Prachař (ANO) padl. Kdo ho nahradí?

Praha - Vláda prochází obměnou. Prvním ministrem, který byl "odstřelen", se stal šéf dopravy Antonín Prachař (ANO). Sice sám nabídl rezignaci, nicméně už delší dobu patřil k nejkritizovanějším ministrům. ANO na jeho funkci navrhne Antonína Ťoka, který pracuje pro společnost Skanska.

Ministr dopravy Antonín Prachař ve vládě končí. Sám nabídl rezignaci. "V úterý večer pan Prachař nabídl rezignaci. Předsednictvo hnutí ANO to projednal a tento návrh akceptoval. Velice mě to mrzí," řekl na tiskové konferenci předseda hnutí ANO Antonín Prachař.

"V poslední době jsem se stal terčem kritiky zejména kvůli situaci na ŘSD. Osobně si myslím, že ŘSD funguje nejlépe za posledních několik let. Nechci být dále terčem kritiky. Se svým účinkováním na ministerstvu jsem spokojen," uvedl Prachař.

Babiš na mimořádné tiskové konferenci řekl, že Prachaře by mohl nahradit Dan Ťok ze společnosti Skanska, který bude nominantem hnutí na uvolněný post.

Antonín Prahcař patřil ve vládě Bohuslava Sobotky k nejkritizovanějším ministrům. "Ministr dopravy je jednak neřízená střela. Zároveň se ukazuje, že má mnohem blíž k premiérovi než k Andreji Babišovi," uvedl politolog Jan Kubáček.

Právě podle politologů byl i největším adeptem na to, že bude prvním členem vlády, který kabinet nedobrovolně opustí.

Kuloární informace hovoří o tom, že svoji funkci nezvládá. Také se hovoří o tom, že vaz mu zřejmě zlomila situace na ŘSD, které je prý v dezolátním stavu!

Prvním členem vlády, respektive členkou, byla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ta odešla totiž na post české eurokomisařky v Bruselu. Před měsícem ji ve vládě nahradila Karla Šlechotvá.

Anotnín Prachař ovšem nebude zřejmě jedinou změnou ve vládě. Hovoří se, že své dny v kabinetu má sečteny i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) či ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který se dostal do ostrých sporů s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Související

Antonín Prachař, exministr dopravy

Do Senátu chce kandidovat exministr Prachař, musí získat tisíc podpisů

Počet kandidátů do Senátu v přerovském obvodu rozšířil bývalý ministr dopravy Antonín Prachař. Své rozhodnutí oznámil dnes, kandidovat bude jako nestraník za občany. Získat kvůli tomu musí potřebných tisíc podpisů oprávněných voličů, na petici jich má zatím 700, řekl dnes ČTK Prachař.

Více souvisejících

Antonín Prachař Vláda ČR Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 46 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy