Metrostav se s ŘSD neusmířil, firma žádá 51 milionů korun

Praha - Firma Metrostav se dnes před soudem neusmířila s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Nadále od něj požaduje více než 51 milionů korun kvůli stavbě obchvatu Kolína.

Firma požaduje zaplacení údajné škody za nepředání všech částí staveniště a pravomocných povolení. Obchodní úsek Městského soudu v Praze bude řešit znalecký posudek, soudce projednání odročil na únor 2016.

Případ začal řešit soudce Karel Hanuš, který se na úvod zeptal obou stran, jestli je možné uzavřít smír, což se nestalo. Podle advokáta ŘSD, které je státní příspěvkovou organizací ministerstva dopravy, se tato varianta na úřadu ani neprobírala. Právní zástupce Metrostavu řekl, že stejný soud řešil nedávno velmi podobný případ, ve kterém došlo na částečné uhrazení škody a Metrostav pak vzal žalobu zpět.

Soudce řekl, že nyní jde hlavně o vyjasnění právních názorů na věc, a případ odročil na únor příštího roku. "Dnešní jednání bylo přípravné. Žalovaný přislíbil doplnit tvrzení a založit znalecký posudek. Vše ostatní je zatím předčasné," řekl Hanuš po jednání. Podle informací ČTK mají obě strany sporu vlastní posudek. V takových případech soudy obvykle nařídí vyhotovení dalšího, tzv. revizního posudku.

Související

Miloš Zeman

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze Lánské obory

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.
David Rath

Rath podal dovolání v druhé větvi korupční kauzy

Aktéři druhé větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha postupně podávají dovolání, na jejichž základě verdikt později přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání podal Rath i manželé Kottovi nebo firma Metrostav, ale také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Informaci z justičních databází ČTK potvrdil Jiří Wažik, mluvčí Krajského soudu v Praze.

Více souvisejících

Metrostav řsd

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy