O značku na přání si v lednu požádalo přes 2500 lidí, FERRARI1 už je zadáno

Praha - Největší zájem o registrační značku na přání byl v prvním lednovém týdnu, následně zájem lidí opadl. Tisíc značek už bylo majitelům vydáno, dalších 1500 žádostí čeká na vyřízení. Největší zájem byl o jednoduché číselné řady.

"Nejvíce lidí této možnosti využilo hned v prvním lednovém týdnu, kdy úřady obcí s rozšířenou působností obdržely přes 1650 žádostí, potom začal zájem klesat. Za poslední lednový týden tak o registrační značku na přání požádalo již jen necelých 200 lidí," řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Z 2500 značek zhruba 300 připadá na registrační značky pro motocykly.

Největší zájem byl v Praze, nejméně žadatelů naopak evidovali úředníci na Vysočině.

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří podle ministerstva dopravy křestní jména a příjmení, názvy firem, číselné řady jako například 11111111, 22222222, atd. Tyto číselné řady ale byly rozebrány během několika málo dnů. Mnoho zájemců rovněž projevilo zájem umístit si na tabulku značku svého vozidla. Zaregistrována již tak byla například i značka FERRARI1, RENAULT1, 422SKODA nebo například T75TATRA, JA6UAR01 či 000V0LV0.

Při žádosti platí některá omezení. Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Cena jedné tabulky činí 5000 korun a tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné je prodat další osobě, uvedlo dále ministerstvo dopravy. Zároveň varovalo před tím, že v případě ztráty nebo odcizení nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem.

Související

SPZ

Konec značek podle krajů? Stát zvažuje vytvoření celorepublikových RZ aut

Ministerstvo dopravy se zabývá možností vytvoření tzv. celorepublikové státní poznávací značky, která by neměla teritoriální rozdělení podle krajů vydání. Stát by tak získal přes 104 milionů možných kombinací. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Nedostatek kombinací pro registrační značky vozidel tak v Česku nehrozí.

Více souvisejících

SPZ Ministerstvo dopravy Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy