Vláda schválila zákon o posudcích EIA, sněmovnou má projít už v prvním čtení

Praha - Vláda dnes schválila novelu o posuzování vlivů na životní prostředí, která má umožnit postavit důležité dopravní projekty bez opakování posudku EIA.

Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle plánů by měli předpis projednat zákonodárci ve zrychleném režimu. Novela má převést vybrané stavby do zvláštního režimu, kdy by stačilo místo dalšího posudku jen stanovisko úřadu.

"Pokračujeme v řešení EIA. Vláda dnes schválila a posílá do Sněmovny novelu zákona o EIA, která odblokuje významné dopravní stavby v ČR," napsal na twitteru Sobotka. Sněmovna by měla podle představ vlády s návrhem vyslovit souhlas už v prvním čtení.

Kabinet na začátku května rozhodl, že zákonem předejde nutnosti nového zpracování posudku u 11 projektů. Před týdnem ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že ze seznamu po jednáních s Evropskou komisí vyjme silniční okruh kolem Prahy, který nahradí jiný projekt, zřejmě železniční. Dnes po jednání vlády Brabec hovořil jen o deseti projektech, které jsou podle něj součástí evropské infrastrukturní sítě.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) označila vynětí pražského úseku za nešťastné. "Úsek 511 je zásadní částí pražského okruhu, protože spojuje hradeckou a mladoboleslavskou dálnici s dálnicí D1 a jeho výstavba by výrazně pomohlo Spořilovu a okolí," řekla dnes ČTK. V současnosti tudy podle ní jezdí tranzitní doprava a obyvatelé se tu "doslova dusí" zplodinami. Stát musí okruh co nejrychleji dokončit, dodala Krnáčová.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.
Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

Vláda ČR Ministerstvo životního prostředí dálnice silnice

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy