Stavba dálnice D11 se pohne? Ťok brzy poklepe základní kámen nového úseku

Trotina (Hradecko) - Stavba úseku dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří začne 15. května. Ještě letos by měla začít i stavba úseku od nynějšího konce dálnice v Hradci Králové do Smiřic. Do Jaroměře by mohla být dálnice v délce 23 kilometrů dokončena v roce 2021.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) to řekl dnes na místě záchranného archeologického výzkumu v trase D11 u Trotiny na Hradecku. "Na slavnostní poklep základního kamene máme termín 15. května, ale staveniště předáme dříve," uvedl ministr. Na úsek má Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) stavební povolení a má i vybranou stavební firmu.

Složitější je situace u úseku Hradec Králové - Smiřice, který je pro získání stavebního povolení rozdělen na dvě části. Na úsek Předměřice nad Labem - Smiřice ŘSD stavební povolení má. Silničáři však nemají platné stavební povolení k úseku z Hradce Králové do Předměřic. Stavební řízení se tam bude po námitce hnutí Děti Země opakovat, ale podle ministerstva to dostavbu dálnice nezpozdí, naopak cílem nové žádosti ŘSD je stavební řízení urychlit. 

Ťok zrušil stavební povolení na úsek mezi Hradcem a Předměřicemi letos 27. března poté, co ŘSD vzalo zpět svou žádost o vydání stavebního povolení. Stavební povolení, které bylo nepravomocně vydané 1. června 2017, loni v červenci napadlo rozkladem hnutí Děti Země a také dvě majitelky některých pozemků v trase dálnice.

Od loňského dubna v trase D11 z Hradce do Jaroměře dělají archeologové a stavbaři průzkum, jehož cena je 789 milionů korun bez DPH. Babiše zajímalo, kdy skončí. "Se stavbou máme zpoždění 30 let," řekl. Ředitel archeologické společnosti Archaia Petr Juřina na to řekl, že z 90 procent už archeologové území opustili a vyklidili. "Právě zde u Trotiny je hodně nálezů ze starší a mladší doby bronzové, tedy období prvních zemědělců. Zdržení zde bude dva až tři měsíce, jde o jedno procento území," řekl.

Úsek D11 z Hradce do Smiřic o délce 15,46 kilometru bude stavět sdružení vedené společností Eurovia, dalšími členy sdružení jsou firmy Metrostav a Swietelsky. Cena má činit 2,59 miliardy korun bez DPH. Navazující úsek ze Smiřic do Jaroměře o délce 7,39 kilometru bude stavět společnost Porr, která v konkurenci osmi zájemců nabídla cenu 1,5 miliardy korun bez DPH.

U dalších dvou úseků D11 z Jaroměře směrem ke státní hranici s Polskem silničáři usilují o vydání územního rozhodnutí, aby mohli začít s výkupy pozemků. Podle Ťoka by se na hranici mohla dálnice dostat v roce 2030. 

Související

Dan Ťok

Do dozorčí rady ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok

Do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Upozornil na to dnes server SeznamZprávy. Návrh nominace Ťoka potvrzují informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí (MF). Prostřednictvím MF stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.
Dan Ťok

Exministr Ťok se stal členem správní rady Správy železnic

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (62) se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda dnes přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.

Více souvisejících

Dan Ťok (ministr dopravy) Dálnice D11 Královéhradecký kraj řsd

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy