Na Českokrumlovsku se srazily vlaky, 14 zraněných

Český Krumlov - Po srážce dvou osobních vlaků u Mříče na Českokrumlovsku, kdy dnes bylo zraněno 14 lidí, je na trati opět obnovený provoz. Omezení trvalo více než 11 hodin. Čtyři lidé utrpěli při nehodě středně těžká zranění, ostatní leká. Novinářům to řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Mezi zraněnými byly i tři děti, zasahoval záchranářský vrtulník.

Ve vlacích jelo přibližně 50 lidí a škoda na soupravách činí šest milionů korun, dalších 20.000 Kč pak jsou škody na trati. Nehodu pravděpodobně způsobil jeden ze strojvedoucích, který vjel na trať, i když neměl. Provoz na trati byl dnes před 20:00 obnoven, v úseku mezi Boršovem a Křemží ovšem smí vlaky jezdit jen omezenou rychlostí do deseti kilometrů za hodinu. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Marek Illiaš.

Nehoda se stala na trati mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem před 9:00 v místě, kde je jednokolejný provoz. Trať obsluhuje společnost GW train. Spoje na trati využívají většinou turisté, kteří cestují z Českých Budějovic do Českého Krumlova nebo k lipenské přehradě nebo na Šumavu.

Čtyři lidé zůstávají se středně těžkými zraněními v českobudějovické nemocnici. Hospitalizováni budou patrně nejméně do pátku. Nejvážnější újmu utrpěla mladá žena, kterou záchranáři ošetřili s podezřením na poranění hlavy a s podvrtnutou krční páteří. ČTK to řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Při srážce vlaků bylo zraněno 14 lidí.

"Nikdo nebyl ohrožený na životě, všichni byli stabilizovaní," uvedla Kafková. Další tři těžce zranění lidé měli podle ní poranění hlavy a krční páteře. "Všechna ostatní zranění byly spíš pohmožděniny z toho, jak cestující ve vlaku popadali," řekla. Kafková potvrdila, že mezi lehce zraněnými byly i tři děti předškolního věku.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému včetně vrtulníku.

Přesné příčiny srážky zatím nejsou známy, událost vyšetřuje policie. Škoda na soupravách a trati činí více než šest milionů korun. Trať obsluhuje společnost GW train.

Federace strojvůdců ČR uvedla, že podle ní stojí za srážkou nedostatečné technické vybavení jedné ze souprav. Elektronické zabezpečení zastavilo jen jeden vlak, druhý kvůli chybějícímu zařízení pokračoval v jízdě, stojí v prohlášení federace, podle níž se jedná o dopravce. Jeho stanovisko se dnes ČTK nepodařilo získat.

Cestující museli celý den využívat mezi Českými Budějovicemi a Horní Planou náhradní autobusovou dopravu. Spoje na trati využívají většinou turisté, kteří cestují z Českých Budějovic do Českého Krumlova, k lipenské přehradě nebo na Šumavu.

Související

Na Českokrumlovsku se srazily dva vlaky

Nehodu vlaků u obce Mříč mohlo způsobit nedostatečné vybavení soupravy

Český Krumlov - Podle Federace strojvůdců ČR stojí za dnešní srážkou vlaků u obce Mříč na Českokrumlovsku nedostatečné technické vybavení jedné ze souprav. Elektronické zabezpečení zastavilo jen jeden vlak, druhý kvůli chybějícímu zařízení pokračoval v jízdě, stojí v prohlášení federace. Podle ní se jedná o pochybení dopravce, kterým je na trati z Českých Budějovic do Černého Kříže společnost GW Train. Jeho vyjádření se ČTK nepodařilo získat. Při dnešní nehodě u Mříče bylo zraněno 14 lidí, z toho čtyři středně těžce.

Více souvisejících

srážka vlaků Na Českokrumlovsku (3. 5. 2018) Nehody vlaků

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 32 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy