Záhadná smrt v Ejpovickém tunelu: Selhala nejmodernější technika? Dívka (†16) mohla žít

Plzeňští kriminalisté a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vyšetřují okolnosti smrti nezletilé, již v sobotu večer srazil rychlík v novém Ejpovickém tunelu u Plzně. Podle informací ČTK došla zhruba 16letá dívka téměř do čtvrtiny víc než čtyřkilometrového tunelu. Policie ani SŽDC nechtějí vzhledem k věku oběti zveřejňovat více informací, zjistila dnes ČTK. Nedávno zprovozněný tunel má ale moderní zařízení na detekci pohybu, není zatím zřejmé, jak se mohla dívka dostat dovnitř a projít tak daleko.

"V případu je nařízena soudní pitva a samozřejmě policisté prověřují, jakým způsobem se osoba dostala do vnitřních prostor. Vzhledem k věku zemřelé osoby nebudeme poskytovat bližší informace," řekla krajská policejní mluvčí Hana Rubášová.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře vyhodnotí správa železnice informace z čidel a kamer v průběhu příštího týdne. Spravuje je externí firma, takže pracovníci SŽDC je s ní zhodnotí společně. "Vzhledem k věku oběti i pozůstalým k případu nebudeme poskytovat informace," uvedl. SŽDC zatím neví o žádné možné poruše zabezpečovacího a kamerového systému tunelu, který je ve zkušebním provozu.

"To vše budeme vědět až poté, co zjistíme, jak to celé proběhlo a jak ten systém reagoval," uvedl. Případ je podle něj nyní hlavně v rukou policie. "Budeme na tom s nimi spolupracovat a předáme jim veškerá naše zjištění ihned, jakmile je budeme mít k dispozici," řekl Tesař.

Tunel s dvěma tubusy byl částečně zprovozněn v polovině listopadu, plně potom v prosinci. Je nejdelší v ČR.

Milan Majer ze SŽDC mluvil při zprovoznění o tom, že tunel je velmi bezpečný, má laserový systém, který detekuje veškerý pohyb objektů od velikosti lišky a kamery vyhodnotí, co to je. Narušení vyhodnocují dispečeři a mohou návěstidly zastavit provoz a volat hasiče či policii. Kamery jsou i u osmi propojek tubusů a mají při mimořádné události monitorovat přesun lidí z jednoho tunelu do druhého.

Neštěstí se stalo v sobotu kolem 19:00. Dívka vešla do pravé tunelové roury ze Zábělské ulice v Plzni na Doubravce. Po nehodě zemřela na místě. Provoz byl zhruba dvě hodiny veden jen po jedné ze dvou traťových kolejí a byl obnoven bez omezení ve 21:50.

Související

Více souvisejících

Ejpovický tunel železnice SŽDC Plzeň Vlaky

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy