Část Čech "pohřbil" sníh: Zapadlá auta, polámané stromy, nejde proud

Dopravu v Libereckém kraji dnes výrazně komplikovaly popadané stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu. Hasiči k nim vyjeli ve zhruba 70 případech, řekla dnes ČTK krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Problémy jsou i v dodávkách elektřiny, bez proudu bylo v 17:00 zhruba 9000 odběrných míst.

Hasiči vyjížděli hlavně na Jablonecku a Semilsku. "Nejčastěji rozřezávají stromy a větve, které padly na komunikace, a brání tak plynulému provozu, nebo odstraňují polámané větve stromů z drátů elektrického vedení," uvedla Bílková. Popadané stromy podle ní likvidovali v Desné, krkonošských Vítkovicích, Kořenově, Železném Brodě či v Jilemnici. Silničáři varují, že se navíc ve vyšších polohách mohou tvořit sněhové jazyky. Vítr by měl zesilovat. Meteorologové očekávají, že v nárazech by mohl mít v noci až 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 kilometrů.

Stromy padaly přes den i do drátů elektrického vedení a narušovaly dodávky proudu, hlavně na Jablonecku a Semilsku. "Na vedení vysokého napětí je v Libereckém kraji sedm poruch, další na vedení nízkého napětí," uvedla k 17:00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní se poruchy opakují, stromy padají znovu i do opraveného vedení. "Je to komplikované, protože se oteplilo a začalo i mrholit. Posílili jsme počty pracovníků v terénu i na dispečinku," dodala.

Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na vozovkách nižších tříd v západní části Krkonoš a Jizerských hor je vrstva nového sněhu. Na silnicích nižších tříd udržovaných štěrkovým posypem je ve vyšších polohách Liberecka vrstva měknoucího sněhu. Sjízdné jsou i místní silnice v Jablonci, kde ve čtvrtek vyhlásilo město kalamitní stav, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Problémy byly hlavně s údržbou chodníků a sídlišť. Kalamitní stav prvního stupně by měl v Jablonci trvat do pondělí.

Sníh na východě Čech láme větve

V Královéhradeckém kraji energetici dnes evidovali řadu poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. K nejpostiženějším oblastem dnes odpoledne patřilo Rychnovsko. V Pardubickém kraji byly dnes ráno dvě poruchy na vedeních vysokého napětí na Svitavsku a Chrudimsku. ČTK o tom informovala regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

"Naši technici jsou v terénu a i přes špatné počasí, komplikovaný terén, sníh a déšť na opravách stále pracují. Pomáhají nám i pracovníci externích firem," uvedla mluvčí. V mnoha případech se energetici k porouchaným vedením musí podle ní přes popadané stromy doslova prořezat.

S následky popadaných stromů od soboty bojují i hasiči v Pardubickém kraji. Do dnešního odpoledne zasahovali u 78 událostí z toho 70 výjezdů se týkalo popadaných stromů. "Jednalo se zejména o popadané a polámané stromy pod tíhou sněhu, ale i kvůli silnému větru. Dále se jednalo o zapadlé osobní automobily, dodávky, autobusy i kamiony," řekla ČTK mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Popadané stromy pardubičtí hasiči likvidovali zejména na Chrudimsku a Orlickoústecku. Zasahovali v Hlinsku, Červené Vodě, Vápenném Podole, Horním Bradle, Pusté Rybné, Všeradově, Králíkách, Čenkovicích, Jablonném nad Orlicí, Včelákově či České Třebové.

V osmi případech hasiči vytahovali zapadlé automobily. Krátce před půlnocí ze soboty na dnešek zasahovali v Kunvaldu, kde zapadl autobus s 11 lidmi. "Hasiči všechny cestující evakuovali a pomocí automobilového jeřábu autobus ze závěje vytáhli. Po vyproštění autobusu hasiči ještě odstraňovali strom," uvedla Horáková. Další autobus hasiči vytahovali ze sněhu dnes před polednem v Hlinsku.

V Krušných horách se uzavírají další silnice

V Královéhradeckém kraji hasiči dnes odpoledne likvidovali popadané větve ze stromů na silnici mezi Svobodou nad Úpou a Černým Dolem v Krkonoších. Stromy, které byly pod tíhou sněhu nebezpečně nahnuté, hasiči prořezávali.

Silničáři kvůli sněhu a větru uzavřeli několik silnic v Karlovarském kraji. Hrozí pády stromů na silnici. Uzavírky jsou ve vyšších polohách Krušných hor, sdělila ČTK krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová. 

Aktuálně je uzavřena silnice mezi abertamskou zatáčkou směrem na Plešivec. "Stromy padají i nadále a v současné chvíli je prostor pro pracovníky, kteří odstraňují stromy, nebezpečný," uvedla policejní mluvčí.

Uzavřena byla večer i silnice Stříbrná - Bublava na Sokolovsku, opět kvůli popadaným stromům. Zavřená je ze stejných důvodů i silnice z Božího Daru na Klínovec a úsek silnice mezi Oldřichovem u Nejdku a Lužcem na Karlovarsku.

Související

Více souvisejících

Zima sníh Liberecký kraj Královéhradecký kraj Energetika Dopravní nehody

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 58 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy