Kauce za námitky k dopravním stavbám jsou protiústavní, zlobí se ekologové

Zavedení kaucí za podání námitek vůči povolovacím řízením při přípravě dopravních staveb, které navrhuje ministerstvo dopravy, je protiústavní a znemožní účastníkům řízení se účinně bránit. Uvedla to asociace ekologických organizací Zelený kruh. Podle ní zdržují stavby především časté legislativní změny. Ministerstvo dopravy návrh hájí a upozorňuje, že počítá s možností prominutí kauce v odůvodněných případech.

Ministerstvo dopravy navrhlo novelu zákona o urychlení dopravních staveb, v níž počítá se zavedením kaucí za každé podané odvolání proti rozhodnutí o umístění nebo povolení stavby. Kauci, která by v případě úspěšného odvolání měla být vratná, navrhuje ministerstvo v případě odvolání 25.000 korun, za každé napadené závazné stanovisko pak dalších 10.000 korun. Podle úřadu jsou častá a bezdůvodná odvolání příčinou zdržování staveb.

To ekologové odmítají. "Ministr (dopravy Dan) Ťok a někteří další politici prosazují další a další komplikovaná pravidla. Ekologické spolky chtějí sjednocení a zjednodušení rozhodování o všech stavbách a vrácení práva připomínkovat vliv staveb na životní prostředí a přírodu," uvedl ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Stavby podle ekologů zdržují naopak časté úpravy zákona, kterým se investoři a úředníci nestíhají přizpůsobit. Proto následně rozhodují zbytečně dlouho a s chybami.

Kauce podle asociace nic nevyřeší a pouze omezí základní právo lidí na spravedlivé řízení, protože někteří si nebudou moci její zaplacení dovolit. To ministerstvo odmítá, návrh podle úřadu počítá s možností osvobození od povinnosti složit kauci v případech, kdy účastník řízení doloží správnímu úřadu, že si to nemůže kvůli svým osobních a majetkovým poměrům dovolit.

Mluvčí ministerstva Lenka Rezková zároveň upozornila, že kauce by se vztahovala až na poslední fázi přípravy stavby, kdy se řeší vydání stavebního povolení. "Na začátku přípravy staveb samozřejmě připomínky vítáme a diskusím se nebráníme," dodala.

Vedle kauce ministerstvo v novele navrhuje zrychlení přípravy staveb pomocí jejich umístění a povolení v jediném řízení. Návrh navazuje na loňskou úpravu zákona, který měl usnadnit vyvlastňování pozemků pomocí takzvaného mezitímního rozhodnutí. Dále zavedla fikci souhlasu, která má úřady přimět k tomu, aby konaly rychleji a obsahuje seznam staveb, na které se zákon vztahuje.

Stavaři, investoři i odborníci delší dobu kritizují neúměrnou délku stavebního řízení v Česku. Podle loňských údajů Světové banky bylo Česko ve vyřizování stavebního povolení na 127. místě ze 185 porovnávaných zemí.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Česko musí změnit energetickou vizi, volají ekologové. Vadí jim uhlí i jaderné reaktory

Asociace ekologických organizací Zelený kruh vyzvala předsedy vládních politických stran ke změně energetické politiky. Prioritou podle ní mají být investice do obnovitelných zdrojů a modernizace české energetiky, nikoli stavba nových jaderných reaktorů. Zelený kruh, který sdružuje 85 nevládních organizací v ČR i zahraničí, o tom informoval v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

Zelený kruh (ekologové) Dan Ťok (ministr dopravy) Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy