Vláda rozhazovala, teď chce šetřit. Konec slev na jízdném? Faltýnek promluvil

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek si nemyslí, že by se škrty v rozpočtu na rok 2020 měly týkat nedávno zavedených slev na jízdném pro děti a důchodce. Podle něj nejsou v souvislosti s vyjednáváním ANO a ČSSD o rozpočtu nejohroženější položkou, debatovat by se podle něj mělo spíš o bezplatných obědech pro děti. Faltýnek to řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle něj se koaliční rada shodla na potřebě šetřit, konkrétnější však nebyl, pouze doplnil, že se domnívá, že slev na jízdném se škrtání netýká. "Je to otázka například nějaké debaty o obědech, protože sociální demokracie chtěla obědy zdarma pro všechny, což je nesmysl, ekonomický. Pokud obědy, tak pro potřebné," prohlásil Faltýnek v souvislosti s loňským návrhem ČSSD na bezplatné obědy pro všechny děti ze školek a prvního stupně základních škol, které by ročně vyšly na zhruba 5,4 miliardy korun.

Počátkem února se ČSSD a ANO ale dohodly, že pro rok 2020 ztrojnásobí částku v dotačním programu ministerstva školství na obědy zdarma pro děti z chudých rodin až na 100 milionů korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) současně však vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent.

Kdyby Kalousek vytvořil více rezerv, tak k tomu nemuselo dojít... ..ale vážně, vládní mejdan pomalu končí. Začíná se škrtat. Do krize míříme nepřipraveni, bez potřebných reforem. Nejtíživěji to dopadne na nejslabší sociální vrstvy, tedy často na voliče současné koalice. pic.twitter.com/rEWOsy84AI

— Michal Kučera (@MichKucera) 24. února 2019

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že přišla i s návrhem snížit výdaje o 25 miliard korun, přičemž s výrazným snížením výdajů počítá například u ministerstev pro místní rozvoj, dopravy zemědělství, životního prostředí nebo kultury. Naopak polepšit by si mohla kancelář prezidenta nebo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Server idnes.cz dnes uvedl, že podle jeho zjištění jsou škrty nejvíce ohroženy právě slevy na jízdném pro studenty a důchodce, škrtat se zřejmě bude i v programu Zelená úsporám a je ohrožena i stavba dálnic. Podle serveru by ministerstvo dopravy přišlo proti letošnímu roku o 14 miliard korun a rozpočet ministerstva pro místní rozvoj by klesl téměř o polovinu. Naopak ministerstva práce a obrany by si proti letošku polepšila.

Související

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Faltýnek: Kauza kolem dotace na stavbu Čapího hnízda se nestala tak, jak uvedla policie

Bývalý první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes u pražského městského soudu uvedl, že kauza kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo se nestala tak, jak uvedla policie. Obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se podle něj nevyplatilo páchat podvod kvůli dotaci, která představovala pět procent z celkové investice. Případ byl podle něj uměle vytvořen s jediným cílem - odstranit Babiše z politiky.
Jaroslav Faltýnek

ANO mění názor na potravinové kvóty, podpoří senátní verzi

Poslanecký klub hnutí ANO většinově podpoří senátní verzi novely zákona o potravinách, jež ze sněmovního návrhu mimo jiné vypouští povinnost, aby maloobchodní řetězce prodávaly od příštího roku minimálně 55 procent českých potravin. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

Více souvisejících

Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) cena jízdného Hnutí ANO železnice ČSSD

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy