Hrozivá nehoda trolejbusu v Brně: Na internetu koluje nové VIDEO

Na internetu se objevilo video zachycující pondělní srážku trolejbusu a tramvaje v Brně, při které se zranilo 40 lidí. Nehodu natočila palubní kamera ve voze. S několika kamerovými záznamy pracuje i policie, řekl dnes policejní mluvčí Pavel Šváb.

Záběr na internetu zachycuje trolejbus, který po kolejích předjíždí vůz s kamerou umístěnou za čelním sklem. Na semaforu v křižovatce svítí zelená. Trolejbus v křižovatce znenadání vybočí směrem doleva, kde se čelně střetne s protijedoucí tramvají. Náraz zadní část trolejbusu vymrští do jízdního pruhu, kolem něj jen těsně projede jiný osobní vůz, který se trolejbusu musí vyhnout.

Na záběru není patrná žádná přecházející žena s kočárkem, které by se měl trolejbus vyhýbat. O této možné příčině se zpočátku spekulovalo, později ji Drážní inspekce vyloučila. Policie ve středu uvedla, že tou nejpravděpodobnější příčinou je technická závada na trolejbusu.

Policie pracuje s několika kamerovými záznamy. "Při prověřování příčin dopravní nehody samozřejmě pracujeme i s videozáznamy, ať už z kamer městského dohlížecího systému, či ze záběrů z palubních kamer projíždějících vozidel," uvedl mluvčí.

Brněnský dopravní podnik rozhodl o vytvoření speciální pracovní skupiny, která bude operativně spolupracovat s policií a Drážní inspekcí na vyšetřování pondělní nehody trolejbusu a tramvaje v Křenové ulici. Poškozeným a jejich příbuzným je stále k dispozici speciální telefonní linka, na které se jim dostane právní pomoci, případně i psychologické, o kterou jeden z účastníků nehody požádal, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel podniku Miloš Havránek.

"Zatím se na linku ozvalo deset poškozených a očekáváme, že se ozvou další. Je to služba, která má lidem zjednodušit získávání potřebných informací," řekl Havránek. Zopakoval, že zatím z vyšetřování vyplývají dvě možné příčiny nehody, a to selhání techniky či selhání řidiče.

Skupina vznikla i přesto, že v podniku jsou lidé s kompetencemi pro případ nehod. "Takto bude spolupráce lepší a operativnější a může spolupracovat i s poškozenými," řekl Havránek.

Poslední vážná nehoda MHD se v Brně stala před osmi lety v Lesnické ulici, kde trolejbus narazil také do tramvaje, zranilo se 13 lidí a jeden člověk na místě zemřel. Řidič tehdy za projetí na červenou šel do vězení. "Vždy taková nehoda slouží k zamyšlení, v jakém prostředí se pohybujeme. Denně máme v ulicích 1300 řidičů a 550 vozů, denně najedeme tisíce kilometrů. Snažíme se poskytovat špičkovou službu, ale to prostředí tomu možná neodpovídá," řekl Havránek a zmínil technický stav ulic, stavební práce na ulicích, výkopy zasypané jen štěrkem a podobně.

Křenová je ulicí, kde vozidla dopravního podniku nejčastěji havarují. Vyplývá to jak ze stavu ulice, tak z četnosti spojů MHD a celkové intenzity dopravy. Aktuálně projede po ulici 2000 spojů dopravního podniku denně. Opravená je pouze od viaduktu u hlavního nádraží po Štěpánskou. V úseku, kde se stala dopravní nehoda, není její stav dobrý.

Nemocnice propustily tři zraněné

Úrazová nemocnice v Brně propustila dva pacienty, kteří se zranili při pondělní srážce trolejbusu s tramvají v Brně. Dva pacienti zůstávají hospitalizovaní. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Zdeněk Buštík. Jednoho ze čtyř pacientů propustila i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, zbylí tři jsou dále na JIP, uvedla mluvčí Petra Veselá. 

Záchranáři převezli zraněné do Fakultní nemocnice Brno včetně její Dětské nemocnice, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, Úrazové nemocnice, Vojenské nemocnice, Nemocnice Milosrdných bratří a také na SurGal clinic," uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Některé pacienty zdravotnická zařízení propustila, lidé s vážnějšími zraněními v nemocnicích zůstali.

Deset pacientů ošetřila Úrazová nemocnice, která hospitalizovala čtyři z nich. "Dva jsme už ve středu propustili. Dva jsou ještě hospitalizovaní a jsou ve stabilizovaném stavu," uvedl Buštík. Podle něj nemocnice úspěšně operovala jednoho ze zraněných řidičů.

Ve středu propustila jednu pacientku i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. "Propustili jsme ji do domácího ošetření. Zbývající tři pacienti zůstávají na JIP. Jejich stav je nyní stabilní," doplnila Veselá.

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno už počátkem týdne propustila jedno dítě. "Další jsou u nás v léčení a budou postupně propouštění. S ohledem na množství pacientů a ochranu údajů k tomu ale nebudeme už podávat další informace," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Související

srážka tramvaje a trolejbusu v Brně (1.4.2019)

Policie objasnila příčinu tragické nehody tramvaje a trolejbusu v Brně

Policie po více než dvou letech prověřování odkládá případ nehody tramvaje a trolejbusu z dubna 2019 v Křenové ulici v Brně. Příčinou nehody bylo ulomení šroubů u trolejbusu, podle policie tak není na místě věc vyřídit jinak. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Pavel Šváb. Při nehodě se tehdy zranilo 43 lidí.
Ilustrační foto

Na křižovatce v Brně havarovalo auto s trolejbusem, jeden zraněný

Jedno zranění si vyžádala ranní nehoda trolejbusu a osobního auta na křižovatce Tržní a Olomoucké ulice v Brně. Stala se nedaleko místa nedávné, mnohem vážnější srážky trolejbusu a tramvaje v Křenové ulici, při které se zranilo 45 lidí. Po dnešní nehodě se v ranním provozu tvořily kolony.

Více souvisejících

srážka tramvaje a trolejbusu v Brně (1.4.2019) Brno MHD Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy