Přes Litvínov nepovede ropovod Družba, našla se alternativní trasa

Ropovod Družba by měl vést u Litvínova na Mostecku ke státní hranici po alternativní tzv. zelené trase. Shodli se na tom členové pracovní skupiny, v níž jsou zástupci ministerstva průmyslu, krajského úřadu, Mero ČR a dotčených obcí. Původní varianta by vedla přes zastavěné území Litvínova. Zelená trasa je podle obcí šetrnější. ČTK o tom dnes po jednání pracovní skupiny informovala mluvčí státem ovládaného provozovatele ropovodů a investora stavby Mero ČR Radomíra Doležalová.

Ústecký kraj dostane podklady, na jejichž základě může začít prověřovat alternativní trasu. Ústecký kraj v rámci přípravy druhé aktualizace zásad územního rozvoje navrhoval prodloužení trasy ropovodu v souběhu s vedením etylénovodu firmy Unipetrol. Proti se postavil Litvínov a další obce. Jako důvod obce uváděly nepřiměřený zásah do vlastnických práv obyvatel a bezpečnostní riziko.

Vznikla pracovní skupina, jejíž členové se shodli na alternativní trase. Tu už schválila zastupitelstva dotčených obcí s tím, že se musí vypořádat některé připomínky Litvínova a Horního Jiřetína.

"Původní trasa ropovodu kopírující etylénovod by měla být nahrazena alternativní zelenou trasou ve formě územní rezervy, a to včetně šíře ochranného pásma v jednotlivých úsecích trasy od Litvínova až hranicím s Německem. Proces hledání alternativní trasy považuji za úspěšný," uvedla starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

O projektu nového ropovodu se mluví v souvislosti se zajištěním dostupnosti ropy pro Česko v případě výpadku dodávek ropovodem Družba přes Bělorusko, Ukrajinu a Slovensko. Nový ropovod by umožnil dodávky ropy ze severní větve Družby, případně z přístavů Gdaňsk a Rostock.

Problémy s ropou řeší ČR v současné době. Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do ČR, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily. Do rafinerie v Litvínově teče ropa ze státních rezerv od 1. května.

Studie proveditelnost trasy ropovodu Družba od Litvínova k hranici by mohla být hotova do jara příštího roku a trasa koridoru by měla být známa do roku 2020, kdy by měli krajští zastupitelé schvalovat aktualizaci zásad územního rozvoje.

Související

Voda, ilustrační fotografie

Stovky lidí v Litvínově zůstaly bez teplé vody

Několik stovek domácností v Litvínově na Mostecku zůstalo dnes dopoledne bez teplé užitkové vody. Postiženi byli obyvatelé 16 panelových domů v okolí ulic Tylova a Valdštejnská, řekl dnes ČTK Jakub Velen, mluvčí společnosti CPI Byty, které dotčené domy patří. Zhruba hodinu po poledni se závadu podařilo opravit.

Více souvisejících

Litvínov ropovod Družba unipetrol ropa

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy