V Česku platí ode dneška nový jízdní řád. Dopravci posílili spoje

V Česku dnes začne platit nový jízdní řád, který mění provoz řady autobusových a železničních spojů. Vedle změn odjezdových časů některých spojů dopravci na léto připravili několik nových linek, které budou provozovat přes léto. Změny se dotknou i provozu v regionech i linek do zahraničí.

Největší novinkou Českých drah bude ode dneška prodloužení spoje Railjetu z Prahy do Bratislavy. Státní dopravce také přidá nové sezónní spoje do Tater a k Baltskému moři a upraví odjezdové časy na některých linkách. Další turistickou novinkou bude prodloužení vlaku Cyklo Brdy do jihočeské Blatné.

RegioJet na železnici velké změny neplánuje, posílí kapacitu vytížených spojů na linkách mezi Prahou a Ostravou a také do Brna. Větší změny by měly nastat v autobusovém provozu soukromého dopravce. Posílí spoje do Krakova, které budou nově zastavovat v Katovicích. Další posílení společnost plánuje hlavně na linkách do turistických destinací, například do Českého Krumlova nebo chorvatského Splitu.

Hlavní novinkou Leo Expressu bude zvýšení frekvencí železniční linky do Krakova. Ta bude od 28. června jezdit denně, v Polsku navíc na ní bude navazovat autobus do ukrajinského Lvova. Dopravce dále rozšíří i minibusové linky.

Změny ve svém jízdním řádu provede i FlixBus, který posílí linky o desítky spojů týdně. Frekvenci spojů zvýší zejména mezi Prahou a Brnem, Libercem nebo Karlovými Vary. Na některých linkách přidá nové zastávky. Autobusový dopravce navíc od 13. června zavede nové noční spojení do Splitu.

Ještě více změn nastalo v jízdním řádu regionálních spojů, podle dopravců jsou však méně závažné. Součástí změn je doplnění řady nových vlaků k jednorázovým kulturním a společenským akcím.

Související

Vlaky

OneTicket. Jednotné jízdné se od neděle rozšíří na většinu vlaků

Od neděle bude možné na železnici téměř ve všech spojích různých dopravců jezdit na jedinou jízdenku. Jednotné státní jízdné OneTicket bude platit ve všech vlacích s výjimkou komerčních spojů typických například pro trať Praha-Ostrava. Komerční linky by se do systému měly přidat v příštím roce. Oznámilo to dnes ministerstvo dopravy.

Více souvisejících

Jízdenky Autobusy Vlaky

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy