Předdušičkový víkend: Zbytečná smrt tří lidí na českých silnicích

Praha - Tři lidé zemřeli při dopravních nehodách na českých silnicích od pátku do nedělního odpoledne, počet usmrcených během předdušičkového víkendu přitom za posledních deset let ještě nikdy neklesl pod deset. Informují o tom policejní statistiky.

První smrtelnou nehodu prodlouženého víkendu zaznamenali policisté v pátek nad ránem u obce Sázava na Žďársku. Řidič alfy romeo ve tmě přejel 26letého mladíka, který ležel na silnici. Mladík zraněním na místě podlehl.Tragická nehoda se stala v noci z pátku na sobotu v Kbelské ulici v Praze. Škoda Octavia srazila mladého muže v levém jízdním pruhu čtyřproudé komunikace, kde je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině a kam je pěším vstup zakázaný. Podle stop na místě vezlo auto muže po střetu asi čtyřicet metrů na kapotě, než upadl na silnici, a zastavilo po dalších deseti metrech. Přivolaní záchranáři už chodci nemohli pomoci.V sobotu odpoledne pak zemřel 28letý lesní dělník při svážení dřeva, když jej na polní cestě u Podhradní Lhoty na Kroměřížsku zavalil a usmrtil traktor.Při nehodách se dalších nejméně 14 lidí těžce zranilo.U Bojanova na Českokrumlovsku museli ke zraněnému řidiči hasiči pěšky. Terénní vůz zde mimo silnici najel na nerovnost a převrátil se. Muž, který vozidlo řídil, vylétl ven a zůstal zaklíněný částečně pod autem. Hasiči jej vyprostili, do nemocnice jej s těžkým zraněním záchranáři transportovali letecky.Vrtulník záchranné služby vyletěl v pátek večer i do Nového Jičína, kde se srazil 32letý řidič čtyřkolky s osobním autem. Motorkáře transportovali do nemocnice s těžkými zraněními hlavy v bezvědomí a kritickém stavu.V neděli brzy ráno pak havarovala osmnáctiletá řidička u Lišova na Českobudějovicku, ve velké rychlosti dostala smyk, vyjela do protisměru a narazila do zdi domu. Při nehodě se velmi těžce zranil její stejně starý spolujezdec. Řidička byla opilá, nadýchala přes dvě promile.V Petřvaldě na Karvinsku se jen o několik hodin později srazila tři auta, zranili se čtyři lidé. Jednoho z nich musel do nemocnice transportovat vrtulník.Nejvýraznějším dopravním problémem víkendu tak zůstalo omezení na dálnici D1 na výjezdu z Prahy, kde silničáři v nejexponovanějším čase uzavřeli dva ze tří jízdních pruhů. Řidiči mířící na venkov tak hned ve čtvrtek večer uvízli v mnohakilometrových kolonách, ty zde stály prakticky nepřetržitě až do neděle.Letošní předdušičkový víkend výrazně vybočuje z tragické statistiky posledních let. Za posledních deset let neklesl počet usmrcených o tomto víkendu, kdy na silnice vyjede množství svátečních řidičů, pod deset. Počet nehod byl nejvyšší v roce 2002, to řidiči bourali 1906krát. Nejvíce lidí, a to jednadvacet, zahynulo o předdušičkovém víkendu o rok dříve. Poslední tři roky se počet usmrcených ustálil na deseti.Letos zahynulo na českých silnicích již přes pět stovek lidí, nehod zaznamenali policisté 55 tisíc. Řidiči nejčastěji bourali v pátek, naopak nejméně o nedělích. Nejtragičtějším dnem byl letos 9. únor, kdy na silnicích zahynulo devět lidí. Průměrně na českých silnicích letos zahynuli dva lidé denně.

Související

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

Více souvisejících

úmrtí dálnice silnice

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy