Dopravci se bouří: Vysoké ceny benzinu a nafty jsou katastrofou

Praha - Podle generálního tajemníka Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martina Špryňara jsou současné vysoké ceny benzinu a nafty pro dopravní firmy katastrofou. Uvedl to v pondělí pro agenturu Mediafax.

"Vzhledem k tomu, že dneska už pohonné hmoty dělají 40 procent v nákladové ceně za dopravu, tak jakékoliv zvýšení se velmi výrazně promítá do ekonomiky dopravních firem. Ze střednědobého hlediska jim nezbývá nic jiného, než to promítnout do cen veškerého zboží," poznamenal Špryňar.Kvůli rostoucím nákladům tak už nyní dopravní firmy krachují. "Není to jen o naftě, ale také o mýtu, jehož sazby se za poslední dva roky zvýšily o 50 procent. Je potřeba dívat se na to z komplexu celého daňového zatížení. A vzhledem k tomu, že dopravní trh je rozsekán na spoustu malých firem, kdy 85 procent firem podniká s jedním až pěti vozidly, tak celkem velká část těchto malých firem končí," prohlásil generální tajemník Česmadu s tím, že rostoucí ceny pohonných hmot ekonomický tlak na dopravní firmy ještě zvyšují.Špryňar zároveň upozornil na podle dopravců příliš vysokou spotřební daň, která se v Česku z pohonných hmot v současnosti odvádí do státní pokladny. "Dlouhodobě nás mrzí, že ministr financí není ochoten diskutovat o naprosto nesmyslně nastavené spotřební dani v České republice, kdy většina dopravců, kteří mohou, tankují v zahraničí, kde je nafta levnější a spotřební daň nižší," přiblížil další problém Špryňar."Je to problém. Vysoké ceny pohonných hmot nás samozřejmě ovlivňují maximálně, musíme s tím něco dělat. Předpokládáme zdražení v průměru o zhruba 15 procent, ale vždy záleží na jednání s těmi konkrétními klienty," uvedl Mediafaxu jednatel společnosti JP dopravní služby Jiří Pavliska."Cena nafty roste dlouhodobě, s našimi zákazníky o tom jednáme a nové smlouvy přizpůsobujeme vždy aktuální situaci. Takže budeme zdražovat. Jednání probíhají většinou na jaře či na podzim, smlouvy uzavíráme na rok. Ještě se nám nestalo, abychom uzavřenou smlouvu museli kvůli nárůstu cen zrušit," uvedla pro Mediafax jednatelka společnosti Šmídl Martina Šmídlová."Cena za pohonné hmoty je z důvodů transparentnosti účtována samostatně, jedná se o tzv. diesel floater, tedy plovoucí sazbu, která je aktualizovaná každé čtvrtletí na základě dat Českého statistického úřadu," nastínil praxi firmy Dachser Czech Republic její obchodní a marketingový ředitel Jan Polter.Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu znovu zvýšily na nové rekordy, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 Kč za litr, nafta o 21 haléřů na 36,01 Kč za litr. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,30 Kč, nafta o 3,64 Kč. Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (34,91 Kč), naopak nejdražší na jižní Moravě (36,03 Kč). V případě nafty patří první místo Olomouckému kraji (35,63 Kč), nejdražší je Praha (36,60 Kč).

Související

Dopravci

Vládní kroky ohledně pohonných hmot jsou podle dopravců nedostatečné

Kroky, které dnes přijala vláda kvůli zdražování pohonných hmot, jsou podle dopravců nedostatečné. Podle nich jde o slabá opatření a provozovatelé budou dál každý den výrazně prodělávat. Dopravci tak opět volají po dočasném zastropování cen a následném snížení spotřební daně. Na dotaz ČTK to uvedl generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.
Ilustrační fotografie.

Českým dopravcům hrozí krach. Chtějí zrušení spotřební daně z pohonných hmot

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy - Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 Kč/l. Nafta o 2,15 Kč/l. Rekordy. Za poslední měsíc nafta zdražila skoro o 12 Kč/l. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Ty to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 Kč/l.

Více souvisejících

Dopravci zdražování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy