ČVUT hodnotí rizika: Je modernizace D1 správná?

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo dobře, když rozhodlo o modernizaci dálnice D1. Vyplývá to z analýzy rizik, které pro ředitelství zpracovala dopravní fakulta ČVUT. Zvolená varianta výměny povrchu a rozšíření komunikace o 75 centimetrů je podle hodnotitelů v současných podmínkách výhodnější než okamžité rozšíření dálnice na třípruhovou nebo než lacinější oprava fragmentací, kterou navrhoval podnikatel Radim Jančura.

Zvolená varianta vyjde podle hodnotitelů dráž a bude komplikovanější. Výhodou je ale skutečnost, že po výměně vozovky nebude nutné do komunikace dlouhodobě investovat. Původní odhad ceny oprav 160 kilometrů dálnice počítal s částkou 20 miliard korun, kvůli snížení ceny v první vlně tendrů nicméně ministerstvo dopravy odhad upřesnilo na necelých 15 miliard korun.

Metoda fragmentace betonových bloků a jejich přetažení silnější vrstvou asfaltu by podle Jančury vyšla na zhruba 5 miliard korun. Po zhruba deseti až 15 letech by ale vyžadovala rozsáhlejší investici v podobě obnovy opravy asfaltového povrchu. Navrhované rozšíření vozovky do středního dělícího pásu na místo do stran by dále znamenalo riziko možného proražení svodidel kvůli nedodržení potřebné šířky pásu a tedy i rozestupu mezi svodidly, uvádí se ve zprávě. Navíc by tato varianta neumožňovala vyčerpat zhruba osm miliard korun, jejichž čerpání z fondů EU předpokládá ministerstvo dopravy.

Studie vycházela z hodnocení 39 odborníků z ČVUT, Vysokého učení technického v Brně, Centra dopravního výzkumu, projekčních firem nebo například Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia, kteří na základě otázek hodnotili možná rizika u zmíněných variant opravy dálnice.

Právě zvolenou formu otázek kritizoval zastánce fragmentace, ředitel poradenské firmy Mott Macdonald Jiří Petrák. Podle něj výsledky zdeformovaly návodně položené otázky, které například u měně odborných respondentů například z řad autodopravců vedly k tomu, že vybrali variantu prosazovanou zadavatelem studie, řekl ČTK.

Generální ředitel ŘSD Pavel Kočica naopak považuje výsledek studie za důležité potvrzení toho, že ŘSD v opravách postupovalo správně. Třípruhová dálnice bude při stávajícím nárůstu dopravy potřebná nejprve v roce 2040, nynější modernizace s budoucím rozšířením přesto počítá a předpokládá stavbu nových mostů v šířce odpovídající šestipruhové komunikaci, uvádí studie.

Jančura, který je majitelem společnosti Student Agency provozující autobusovou dopravu mimo jiné i na trase Praha - Brno, napadl plány ŘSD na modernizaci dálnice letos v březnu s tím, že je předražená a požadoval okamžité zastavení tendrů na opravy prvních úseků. Kvůli opravám se očekávaly rozsáhlé dopravní komplikace na D1, které by řadu lidí mohly ze silniční dopravy odvést k železniční dopravě. Tato očekávání se ale nakonec nenaplnila.

Související

Dálnice, ilustrační foto

Modernizace D1 by měla skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli dnes ČTK ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Více souvisejících

Dálnice - Opravy na D1 ČVUT řsd

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy