Rada seniorů se ozvala. O kolik by měly růst důchody?

Praha - Rada seniorů ČR požaduje, aby se důchody nezvedaly o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen jako dosud, ale o polovinu růstu reálných mezd a o růst nákladů penzistů.

"Žádáme vládu, aby podpořila návrh valorizace o polovinu růstu mezd a o růst nákladů důchodců. Ty sice v posledních dvou letech rostou pomaleji než u ostatních, takže to pro nás není výhodné, ale spotřební koš důchodců má přece jen jinou skladbu. Bylo by to tak spravedlivější," řekl předseda rady Zdeněk Pernes.

Výraznější valorizace by zvedla výdaje z rozpočtu na penze. Kdyby se důchody nově zvyšovaly o růst nákladů důchodců a o polovinu růstu reálných mezd, podle propočtů důchodové komise by to stálo ročně proti nynějšímu způsobu přidávání asi 2,9 miliardy navíc. Podle Pernese se s takovou částkou dokáže státní pokladna vypořádat.

Podle propočtů by rozdíl výdajů proti dnešnímu modelu za čtvrtstoletí činil kolem 1,5 procenta HDP, výdaje by byly o 68 miliard vyšší. Dluh důchodového účtu - tedy výdaje, které by nekryly příjmy - by pak dosahoval 111 procent HDP.

Pokud by zůstala třetina růstu mezd a změnil by se jen ukazatel růstu cen na růst nákladů seniorů, každý rok by to proti dnešku znamenalo navíc 2,4 miliardy. V roce 2040 by se tak saldo výdajů proti nynějšímu modelu valorizace zhoršilo o 1,1 procenta HDP, v dnešních hodnotách by to představovalo 50 miliard korun.

Zhruba o stovku vyšší průměrné starobní důchody pobírali čeští důchodci v prvním čtvrtletí roku 2016 ve srovnání se stejným obdobím roku loňského. Muži měli tradičně vyšší průměrnou důchodovou dávku – k 31. 3. 2016 činila 12 602 Kč (loni to bylo 12 497 Kč), ženy – důchodkyně měly měsíční příjem k 31. 3. 2016 v průměru 10 351 Kč (loni činil 10 246 Kč), informuje cssz.cz.

ČSSZ přitom v prvním čtvrtletí vyplatila v ČR celkem 3 498 555 všech důchodů. Nejvíc z tohoto počtu, a to 2 376 668, bylo důchodů starobních. Celkové výdaje na důchodové dávky činily od počátku roku 96,1 mld. Kč (loni 89,79 mld. Kč). I přes rekordní příjmy, které k 31. 3. 2016 činily 96,1 mld. Kč, zůstal důchodový účet ve schodku (6,82 mld. Kč).

Související

Více souvisejících

důchody Rada seniorů Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy