Marksová má předložit zákon o sociálním bydlení a zálohovém výživném

Praha - Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) by měla v roce 2017 předložit zákon o sociálním bydlení a také normu o zálohovém výživném.

Prosazovat chce i model výraznější valorizace penzí. Do podzimních voleb připraví návrh na zvýšení minimální mzdy pro další rok. Čeká ji také prosazování otcovské dovolené či kratší rodičovské s vyšším příspěvkem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před nedávnem shrnul deset hlavních úkolů vlády do voleb. Polovina z nich připadá ministerstvu práce a jeho šéfce, nebo se na nich podílejí. Předseda vlády zmínil zákon o sociálním bydlení, normu o zálohovém výživném, zvednutí nemocenské dlouhodobě nemocným, návrh na růst minimální mzdy od ledna 2018 a také návrh na zvýšení platů ve veřejném sektoru.

Zákon o sociálním bydlení měl podle původních plánů platit už od ledna 2017. Přípravy ale nabraly zpoždění, na podobě normy nepanuje shoda ani v koalici. Zástupci organizací na pomoc lidem v tísni i některých měst, akademici a někteří politici se obávají, že se složitý zákon už nepodaří do voleb přijmout. Panují ale i obavy z toho, že ministerstvo práce nakonec předloží okleštěnou normu, aby se stihla projednat a prosadit.

Marksová zatím v koalici dvakrát neuspěla s návrhem na zálohové výživné. Chystá se ho předložit znovu. Vládní strany ve své koaliční dohodě uvedly, že prosadí zákonnou úpravu o zálohovaném výživném, které by za neplatiče alimentů poskytoval stát. Hnutí ANO vyplácení "další dávky" od státu odmítá.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová Sociální bydlení výživné

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy