Důchodci si polepší? Penze příští rok vzrostou průměrně o 475 korun, oznámila Marksová

Praha - Důchody by v příštím roce měly vzrůst průměrně o 475 korun měsíčně, což je nejvíce od roku 2008. Oznámila to dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla zvednout o 150 korun na 2700 korun. Návrh nařízení o zvýšení penzí dostane vláda. Na konci letošního června průměrný starobní důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11.807 korun, na konci roku 2013 před nástupem Sobotkovy vlády 10.970 korun.

Vedle starobních důchodů se zvednou i invalidní a pozůstalostní penze. Starobní důchod na konci června pobíralo bezmála 2,4 milionu lidí, invalidní 425.400 a pozůstalostní 71.400. Vládní nařízení o zvýšení penzí připravuje ministerstvo práce. Kabinetu ho zatím nedalo. Za výraznějším přidáváním je nový model valorizace, promítá se do něj ale i citelnější růst mezd a cen.

"Po zveřejnění údajů o červnové inflaci Českým statistickým úřadem jsou známy všechny údaje potřebné pro stanovení celkové valorizace. Důchody se zvýší o čtyři procenta, což u průměrné penze představuje navýšení o 475 korun," uvedlo ministerstvo práce.

Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný a podle zákona má odpovídat devíti procentům průměrné mzdy. Od ledna by se měla pevná část tedy zvýšit z nynějších 2550 na 2700 korun. Procentní část se u každého liší, odráží se v ní odpracovaná doba a výše výdělků.

Vláda bude nyní poprvé přidávat podle nového, výraznějšího modelu valorizace, který doporučila důchodová komise a který se letos dostal do novely zákona. Od ledna se penze budou zvedat o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny. Kabinet může důchody zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybere tu vyšší hodnotu.

Ministerstvo práce uvedlo, že ceny se mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta.

Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta (součet růstu cen a třetiny růstu mezd). Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo ministerstvo práce.

Systém důchodů je dlouhodobě v minusu, protože výdaje jsou vyšší než příjmy. Schodek se v posledních letech snižoval, a to díky růstu ekonomiky. Odvody platí víc lidí z vyšších mezd. Loni na konci roku dosahoval deficit 16,3 miliardy korun, na konci roku 2013 činil 49,7 miliardy korun.

Vláda nyní dokončuje rozpočet na příští rok. Nejvyšší část výdajů putuje právě do penzí. V příštím roce by to podle návrhu mělo být 427,9 miliardy korun. Na důchodovém pojištění by se mohlo vybrat 421,1 miliardy. Letošní rozpočet počítá s výdaji 406,3 miliardy korun a s příjmy z důchodových odvodů 386,9 miliardy.

Související

Více souvisejících

důchody důchodci, senioři Michaela Marksová-Tominová Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy