Sociální reforma: Budou sledovat zdravotně postižené

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) ve čtvrtek zkritizovala sociální reformu a vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby zajistil její změnu. Radě se nelíbí zavedení sociální karty jako karty platební, ta totiž umožní sledovat výdaje jejích nositelů, informoval šéf rady Václav Krása.

"Zákony jsou velmi špatně napsané a chceme o nich jednat na nejvyšší úrovni. Běží dvě petice, jedna, kterou napsali neslyšící (dosud 21 tisíc podpisů) a druhá, kterou jsme založili 22. března a tam již máme 15 tisíc podpisů," prohlásil Krása. Odhaduje, že celkem proti sociální reformě nasbírá rada zhruba 50 tisíc podpisů. Radě se nelíbí, jakým způsobem ministerstvo práce (MPSV) sociální reformu chystalo a vypořádalo se s připomínkami. Handicapovaní tvrdí, že připomínkové řízení nebylo standardní a většina návrhů nebyla ministerstvem akceptovaná.

"NRZP uspěla pouze s několika málo připomínkami. Podařilo se dosáhnout toho, že budou zachovány průkazky ZTP. Ale je tam obrovská chyba, protože příspěvky jsou vázány na příspěvky na péči nebo na imobilitu. Ale jsou lidé, například hluší, kteří by tudíž tento průkaz nedostali," uvedl Krása.

Mnoho kritiky od NRZP obdržel návrh ministerstva zavést sociální kartu jako kartu platební. "Kontrolovat lidi skrz platební kartu nám připadá vysloveně diskriminační a v rozporu s lidskými právy," dodala místopředsedkyně NRZP Jana Hrdá.

Radě se nelíbí záměr, že ministerstvo hodlá poskytovat příspěvek na péči poskytovatelům péče, což na rozdíl od současnosti, kdy je příjemcem závislá osoba na péči, rodině sníží celkový příjem. "Sníží se okamžitě příjmová situace rodin," řekl Krása. Rada požaduje, aby finanční dávkou pro dávky osob se zdravotním postižením nebyl rok 2010, ale rok 2009, tedy ještě před jejich krácením. Otevřený dopis se svými požadavky zašle rada premiérovi ještě ve čtvrtek odpoledne. Pokud premiér požadavky nevyslyší, bude rada dále jednat.

"My nemůžeme stávkovat. Ale nebudeme v tom sami. Budou protesty jiných organizací, my se k nim připojíme," vysvětlil Krása. Rada probírá možnost obrátit se na Ústavní soud. "My žalobu k Ústavnímu soudu dávat nemůžeme, ale myslím, že bychom získali dostatek senátorů," vysvětlil.

Související

Ilustrační foto

Postup výměny průkazů postižených lidí možná bude snazší

Postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením se možná v některých případech zjednoduší. Sněmovní sociální výbor dnes podpořil novelu zejména lidoveckých poslanců, podle níž by se neposuzoval zdravotní stav u lidí, kteří mají průkaz přiznaný trvale. Změna by podle autorů ulevila i lékařské posudkové službě.

Více souvisejících

Václav Krása Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy