Bohatí budou mít vyšší důchod! Penze se změní, reforma schválena

Praha - Lidé, kteří mají vyšší mzdy, budou mít vyšší důchody, rozhodli o tom poslanci na středečním jednání Poslanecké sněmovny. Věk odchodu do důchodu se bude zvyšovat bez omezení a postupně.

"To prostě ucelená důchodová reforma není. Není možné se tvářit, že vyřešíme problém tím, že budeme donekonečna posouvat věk odchodu do důchodu. Je potřeba si uvědomit, že se sice prodlužuje střední délka dožití, ale poslední roky života už nepředstavují kvalitní život našich seniorů," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Připomněl, že lidé nad 55 let mají navíc problém najít uplatnění na trhu práce. "Již dnes víme, že lidé chodí do důchodu s různou mírou opotřebovanosti. Střední délka dožití závisí na tom, jaké zaměstnávání vykonávali, v jakých sociálních poměrech žili. Ve společnosti existuje nerovnost a malá důchodová reforma na ni reaguje způsobem, který je paušální," myslí si Sobotka.

"Jestliže k 31. prosinci 2010 bylo v České republice 2 816 000 pobíratelů sociálních dávek, tak bylo zřejmé, že tento systém musí být průběžně v dlouhodobém horizontu parametricky měněn," reagoval na výtky levice premiér Petr Nečas (ODS).

Pokud návrh projde celým legislativním procesem, bude to v praxi znamenat, že lidem z nejnižší příjmové skupiny jejich důchody neklesnou, naopak stoupnou lidem s nejvyššími příjmy. To bylo podstatou judikátu Ústavního soudu, který kritizoval penzijní systém za to, že je přehnaně solidární a málo zásluhový.

Přibližně 70 procentům lidí však výměra důchodu klesne. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ovšem již dříve vysvětlil, že nominální výše důchodů bude naopak stoupat v důsledku každoroční valorizace a pětiletého přechodového období. Nově přiznávané důchody od října letošního roku tedy sice budou snižované po dobu pěti let, ale zároveň budou penze každoročně plošně valorizované, jako tomu bylo dosud. "Průměrný důchod tedy sice bude klesat o zhruba 60 korun ročně kvůli zavedeným změnám, ale zároveň bude valorizován o přibližně 360 korun ročně," uvedl dříve Drábek.

Související

Více souvisejících

důchody Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy