Předdůchody zavede vláda prý od roku 2014

Praha - Takzvané předdůchody, které mají umožnit lidem odchod do předčasné penze za lepších podmínek než nyní, by se mohly zavést zřejmě až od roku 2014. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to připustil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Původně se počítalo s termínem od roku 2013. Podle člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřího Rusnoka je původní termín nereálný, protože chybí potřebné zákony. Současný návrh vlády v pořadu kritizovali zástupci zaměstnavatelů i opozice.

Podle návrhu ministerstva financí (MF) by se předdůchody měly týkat pracovníků všech profesí. Mohly by je tedy využít nejen zaměstnanci z těžkých a namáhavých povolání, jak se původně předpokládalo. Možnost odejít do předdůchodu si budou muset podle Drábka vyjednat zaměstnanci se svým zaměstnavatelem v kolektivní smlouvě. Pokud by se ale nedohodli, nárok na předdůchod by neměli ani lidé v náročných povoláních, jako jsou horníci, dodal Drábek. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Juříčka by ale měly být předdůchody omezeny jen na některé náročné profese. "Když na to budou mít nárok všichni, nula od nuly pojde," uvedl Juříček. Míní také, že by se věk odchodu do penze měl zvyšovat rychleji. Podle nyní schváleného zákona by se měl dostat na 65 let po roce 2030. Juříček to považuje za nedostatečné. Uvedl, že podle demografických propočtů průměrný věk Čechů kolem roku 2030 překročí 46 let, proto by se do penze mělo chodit později. Vládní návrh na zavedení předdůchodů kritizoval také místopředseda opoziční ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj by měly být předdůchody pro náročná povolání povinné. Požádat o takzvaný předdůchod budou moci podle návrhu MF všichni lidé, kteří budou mít dostatečně našetřené peníze v doplňkovém penzijním spoření, tedy v transformovaném současném penzijním připojištění. Zaměstnavatelé mají svým zaměstnancům na předdůchody spořit. O předdůchod bude možné požádat nejdřív pět let před dosažením důchodového věku. Minimální předčasná penze má dosáhnout 30 procent průměrné měsíční mzdy.

Související

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Více souvisejících

důchody Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy