Důchody se zvýší nemravně málo, zlobí se ministr

Praha - Důchody by se od ledna měly zvednout v průměru o 45 korun. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se má zvýšit o desetikorunu. Procentní díl, který se vypočítává podle příjmu a doby placení odvodů, by měl průměrně růst o 35 korun. ČTK to řekl ministr práce v demisi František Koníček. Podle něj ministerstvo tento návrh dokončuje, pak ho předloží vládě. Na konci června starobní důchod dostávalo 1,73 milionu osob. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo celkem 2,86 milionu lidí.

"Považuju toto zvýšení nejenom za nemravné, ale vůbec je třeba se důchodcům skoro i omluvit. Já nemám jedinou legislativní možnost, jak ten stav změnit. Toto je maximum, co je možné podle zákona vypočítat a vládě navrhnout," řekl Koníček. Podle předběžných údajů v srpnu odhadoval, že by si penzistky a penzisté mohli od ledna přilepšit v průměru o 63 až 65 korun. Data, která v září zveřejnil statistický úřad a z nichž se valorizace počítá, byla ale méně příznivá.Podle zákona se důchody zvyšují vždy od počátku roku o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze od letoška do roku 2015 o třetinu růstu cen. Mzdy v Česku loni reálně klesly. Spotřebitelské ceny se od loňského srpna do letošního července zvedly o 1,3 procenta. Průměrný starobní důchod na konci pololetí činil podle České správy sociálního zabezpečení 10.948 korun, průměr všech důchodů dosáhl na 10.639 korun.Letos v lednu si penzisti v průměru přilepšili o 137 korun. Z toho 60 korun putovalo do pevné částky, která tak činí 2330 korun. V příštím roce by se měla zvýšit na 2340 korun. Nejvíc přidáno dostali senioři v roce 2008. Penze se valorizovaly hned dvakrát. Celkem se v průměru zvedly o 816 korun, z toho 600 korun putovalo do pevného dílu.Koníček počítá s tím, že malé zvýšení penzí může ještě víc zvednout počet příjemců dávek v hmotné nouzi. Zvlášť osamělým seniorům a seniorkách z větších měst totiž nemusí jejich důchod na pokrytí nájmu a dalších nákladů stačit. Mohli by tak případně dosáhnout na doplatek na bydlení či příspěvek na živobytí.Podle návrhu rozpočtu, který projednává Rusnokova vláda, by příští rok do důchodů mělo plynout zhruba o 1,9 miliardy méně než letos. V tomto roce má ministerstvo práce na penze asi 384,17 miliardy korun, příští rok by to mělo být 382,28 miliardy.Výdaje přitom každoročně rostou. Proti loňsku se letos i přes menší valorizaci zvednou. V minulém roce bylo v rozpočtu na důchody 373 miliard, letos zhruba 384 miliard. Lidí, kteří penze pobírají, postupně přibývá. Růst jejich počtu brzdí zvyšování důchodového věku. Noví důchodci jdou také na odpočinek s vyššími důchody než jejich předchůdci.Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

důchody František Koníček

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy