Nehorázné: Do léků mluví úředník? Ombudsman úřady práce zpucoval

Brno - Úřady práce musí vyplatit mimořádnou sociální dávku na nákup léčiv lidem v sociální tísni a nesmí jejich žádost o finanční pomoc zamítnout s tím, ať jim lékař předepíše obdobný druh léku plně hrazený zdravotní pojišťovnou. Platí to v případě, kdy lékař dospěje k závěru, že jeho pacient potřebuje nikoli pojišťovnou plně hrazené léky, ale že obdobné léčivo s doplatkem je pro něj vhodnější. ČTK to dnes sdělil ombudsman Pavel Varvařovský, jenž se zabýval takovouto kauzou z Karvinska.

Na ombudsmana se obrátil muž, který žije v sociální tísni a pobírá od státu měsíčně 3410 korun coby dávku na živobytí. Jeho lékař rozhodl, že lék s doplatkem je pro něj mnohem vhodnější než lék s obdobným složením, jenž plně hradí pojišťovna.

Muž ale na doplatek neměl peníze, proto požádal úřad práce o mimořádnou sociální dávku, z níž by doplatek uhradil. Pacient neuspěl; úřad mu sdělil, ať si nechá předepsat levnější lék.

Ombudsman upozornil, že o tom, jaké léky pacienti užívají, nerozhodují úředníci, ale lékaři. Pokud přichází pacient s žádostí o mimořádnou dávku na uhrazení doplatku a má k tomu potvrzení lékaře, je úřad povinen jeho požadavek přezkoumat.

Úřad ani nesmí odbýt takového žadatele argumentem, že pobírá sociální dávky od státu na živobytí a z nich si musí doplatek za léky uhradit. Úředníci musí při rozhodování zohlednit výši doplatku za lék a zejména to, zda by byl občan schopen s dávkou na živobytí po uhrazení platby v lékárně skutečně vystačit.

Pozitivní listy jsou seznamy léků, jejichž předepisování je nejvýhodnější pro pojišťovnu i pro pacienta. Základní myšlenka vychází z toho, že pokud je na určitou nemoc více zaměnitelných léků se stejnou účinnou látkou, které ale mají různou cenu, je pro pojišťovnu i pacienta nejvýhodnější, když lékař předepíše ten nejlevnější přípravek.

Léky, které VZP zařazuje či v budoucnu dále bude zařazovat na pozitivní listy, jsou pro pacienta dostupné v lékárnách vždy bez doplatku.

Není ohrožena kvalita a účinnosti léčiva, protože se vždy jedná o léčiva zaměnitelná tzv. generika. Studiemi je řádně ověřen a kontrolován jejich účinek. Pacienti se tak nemusí obávat o kvalitu a účinek těchto léčiv.

Předepisování léků na pozitivních listech pojišťovna lékařům nenařizuje, ale pouze doporučuje. Pokud je to z medicínského hlediska odůvodněné, lékař může předepsat jiný lék, který na pozitivním listu není, píše server vzp.cz.

Doposud je na pozitivním listu VZP pět přípravků:

Helicid 90 x 20 mg (lék na žaludek)Amaryl 30 x 2 mg nebo 3 mg (cukrovka)Osagrand 1x nebo 3x 150 mg (řídnutí kostí)Fokusin 30x nebo 90x 0,4 mg (zbytnění prostaty)Penester 90x 5 mg (zbytnění prostaty)

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman léky Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy