Důchody se zvýší o 45 korun. Stát by se měl omluvit

Praha - Pevná část penze od příštího roku vzroste o deset korun, procentní výměra se zvýší v průměru o 35 korun. Průměrný starobní důchod tak bude po navýšení činit 11 015 korun. Avizované zvýšení bude nižší, než se původně očekávalo – vychází z dat, která poskytl Český statistický úřad.

„Takové zvýšení důchodů považuji za nemravné a skoro bych řekl, že stát by se za něj měl omluvit. Bohužel s tím nemůžeme v současné době nic dělat," vysvětluje ministr František Koníček. Ministerstvo práce a sociálních věcí v srpnu odhadovalo, že penze se zvýší v průměru o 65 korun. Data, která statistici zveřejnili v září, byla ale pro příjemce důchodů méně příznivá.

Podle zákona se penze do roku 2012 zvyšovaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letošního roku se důchody zvyšují jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Podle statistického úřadu spotřebitelské ceny od září 2012 do srpna 2013 vzrostly o 1,3 % a reálné mzdy se loni nezvýšily. „Nechal jsem si platnou právní úpravu několikrát přezkoumat a výsledek byl tentýž: bez změny zákona důchody nyní víc zvýšit nelze," říká Koníček a dodává, že za stávající situace je úprava právních předpisů nemožná. František Koníček současně dodává: „Na ministerstvu ale už teď připravujeme mimořádnou valorizaci důchodů v roce 2014, která by měla eliminovat vliv zohlednění pouze 1/3 růstu cen při valorizacích od ledna 2013 a ledna 2014."

„Nemáme nástroj, kterým bychom mohli nepříznivou situaci seniorům kompenzovat. Můžeme jen, a domnívám se, že je to po zlepšeném hospodaření veřejných rozpočtů ve srovnání s loňským rokem reálné, navrhnout nové sněmovně mimořádné navýšení důchodů," říká Jiří Biskup, vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV.

Pevná část penzí se tak od nového roku zvýší o deset korun na 2340 korun, nyní činí 2330 korun. Procentní výměra vzroste o 0,4 %, u průměrného starobního důchodu to představuje částku 35 korun. V srpnu letošního roku činil průměrný starobní důchod 10 970 Kč, po navýšení se zvedne na 11 015 Kč.

Ke konci června evidovala Česká správa sociálního zabezpečení 2 861 513 lidí pobírajících starobní, invalidní a pozůstalostní důchod. Vyplácela jim celkem 3 485 606 penzí. Z tohoto počtu bylo důchodů starobních 2 340 234, invalidních 434 895 a pozůstalostních (tj. vdovských, vdoveckých a sirotčích) 710 477. Oproti stejnému období loňského roku se počet starobních penzí zvýšil o 2 780. Invalidních a pozůstalostních důchodů je letos méně.

Omezení valorizace, které potrvá do roku 2015, zavedla předchozí vláda jako jedno z úsporných opatření.

Související

Více souvisejících

důchody František Koníček

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy