Vyvlastňovat památky? Návrat do padesátých let, čertí se Svobodní

Praha - Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček chce vyvlastňovat zchátralé památky. Strana svobodných občanů v této snaze chránit památky vidí návrat k praktikám z dob komunismu.

Česká republika je plná chráněných památek, o které se majitel nestará a je velmi pravděpodobné, že je budoucí generace nikdy neuvidí, protože se mezitím rozpadnou. Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček tomu chce zamezit.

Podle jeho vize by stát zchátralé památky opravil i přes odpor majitele a následně by po něm chtěl náklady proplatit. Pokud by tak neučinil, stát by měl právo nemovitost vyvlastnit.

Vzápětí zazněl nesouhlas od Strany svobodných občanů. Ti kladou na první místo právo na soukromé vlastnictví a ani záchrana památek je neobměkčila.

"Svobodní považují ochranu vlastnického práva za nejdůležitější povinnost státu, a proto považují vyvlastňování památek, jak jej navrhuje úřad ombudsmana za nepřijatelné. Představuje to návrat k praxi vyvlastňování v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech," reaguje místopředseda Svobodných Jiří Payne.

Stát by dle jeho názoru měl snížit nároky na rekonstrukce chráněných objektů a v případě, že s podobou navrhované rekonstrukce nesouhlasí, může památku vykoupit za tržní cenu.

"Úřad ombudsmana byl založen, aby chránil občany před bezprávím. Vyjádření oficiálního představitele úřadu jde přímo proti smyslu úřadu. Potvrzuje tak, že je ze své podstaty nefunkční a dává za pravdu Svobodným, kteří chtějí úřad ombudsmana zrušit" dodal Payne.

Související

Praha

Cizinci-vandalové zavařili Praze. Odstranit graffiti z Karlova mostu není snadné

K odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu, kterým památku poškodili v pondělí večer dva sprejeři, je potřeba restaurátorský záměr schválený památkáři. ČTK to dnes řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Záměr podle ředitele pražských památkářů Jiřího Skalického dnes restaurátor Jan Mjartan zpracuje a odešle na magistrát, Národnímu památkovému ústavu a TSK k souhlasu.
Kotva (obchodní dům)

Jaký bude osud známého obchodního domu? Kotva byla definitivně prohlášena památkou

Pražský obchodní dům Kotva se stal definitivně památkou. Proti dřívějšímu rozhodnutí ministerstva kultury nikdo nepodal rozklad, takže nabylo právní moci. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Martha Häckl, na informaci upozornil server iROZHLAS.cz. Prohlášení Kotvy za památku podle serveru nerozporoval ani vlastník budovy, firma Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly.

Více souvisejících

památkový úřad strana svobodných občanů Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy