Hudeček šokoval politiky při zahájení kampaně TOP 09, hejtmani chtějí vysvětlení

Praha - TOP 09 dnes v Praze oficiálně zahájila kampaň pro letošní podzimní senátní a komunální volby. Strana se zaměří se především na přímý kontakt s voliči a omezí počty billboardů. Pražský primátor Tomáš Hudeček dnes také podotkl, že největší podporu si zaslouží právě hlavní město, tím ale doslova vytočil občanské demokraty.

Do komunálních voleb kandiduje TOP 09 podle tiskové zprávy ve více než 520 městech a obcích, kde většinou postavila vlastní kandidátky. Největší počet kandidátek nabídne voličům ve Středočeském (přes 90) a v Jihomoravském kraji (73). Lídrem na primátora Prahy je nynější hlava města Tomáš Hudeček, v Brně TOP 09 nabídne předsedu organizace manažera Jaroslava Kacera, ostravskou kandidátku strany vede lékař Martin Piperek a o post plzeňského primátora se uchází Ondřej Ženíšek.

TOP 09 společně s hnutím Starostové a nezávislí nabídne voličům 22 kandidátů do Senátu, jejichž průměrný věk je 51 let. V dalších pěti obvodech strany podpoří kandidáty ODS. Sází především na osobnosti, nabídne veřejnosti i známé tváře - například písničkáře Ivo Jahelku, politologa Ladislava Cabadu nebo šéfa krkonošské horské služby Adolfa Klepše.

„Pro nás je důležité o konkrétních problémech mluvit, ale také nabízet řešení. Nejen krátkodobé recepty před volbami, ale také střednědobá řešení. Aby si lidé uvědomili, co mohou i oni sami pomoci změnit za čtyři roky," říká Tomáš Hudeček, který kandiduje na primátora hlavního města.

Dodal také, že pokud si někdo myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvojem Brna nebo Ostravy, tak je na omylu. "Pouze podpora hlavního města může být jediným nástrojem pro to, abychom se dostali na evropskou úroveň," uvedl Hudeček.

Tím zvedl ze židle někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu, který v reakci na Hudečkova slova podotkl: "Nevím, jestli to Tomáš Hudeček myslí vážně, pokud říká, že se Česká republika dostane na vyšší úroveň pouze tehdy, když bude podporovat hlavně Prahu. Je to další křečovitá snaha, jak zaujmout. Rád bych upozornil na to, že právě Miroslav Kalousek z TOP 09 společně s Petrem Gazdíkem ze STAN připravili Prahu o zhruba 700 mil. Kč ročně na změně systému rozpočtového určení daní."

"Také si dovolím poznamenat, že rodilý Pražák by Prahu nikdy nesrovnával s Brnem, Olomoucí či Krnovem a neplácal by podobné věty na veřejnosti. Jen člověk nejistý si svou prací a pozicí se může podobně pochybně vymezovat," dodal Svoboda.

Na Hudečkova slova na reagoval Facebooku také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který uvedl, že si při jejich čtení vzpomněl na film Ještě větší blbec než jsme doufali. "Tomáši Hudečku, Česká republika opravdu není jen hlavní město Praha s jejími tunely na veřejné finance," napsal také," dodal s tím, že jeho i další hejtmany bude bude zajímat podrobné vysvětlení jeho dnešních výroků.

"Omlouvám se všem Pražanům - ale prosím věřte, že pan Hudeček nebyl Moravou vyslán za účelem zlikvidovat naše hlavní město. TOP 09 si tento omyl vybrala sama. Jsem velmi rád, že projekty primátora Prahy, sleduje Brno jen z povzdálí," uvedl v reakci na Hudečkova slova primátor města Brna Roman Onderka.

Související

Tomáš Hudeček

Ministerstvo se omluvilo exprimátorovi Hudečkovi za nezákonné stíhání

Ministerstvo spravedlnosti se kvůli kauze karty opencard omluvilo bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (tehdy TOP 09) za újmu na osobnostních právech způsobenou nezákonným trestním stíháním. Omluvu ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Hudeček dnes ČTK řekl, že se bude soudně domáhat odškodnění. To současné považuje za nedostatečné.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Tomáš Hudeček Michal Hašek Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy