Adopce homosexuály už brzo? Vláda je pro, doporučí ale drobné úpravy

Praha - Registrovaní partneři či partnerky budou možná už brzy moci adoptovat dítě svého protějšku, které společně vychovávají. Umožnit to má novela, kterou příští středu projedná vláda. Normu by měla podle předběžného stanoviska podpořit, doporučí ale některé úpravy. Osvojení dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 58 procent Čechů a Češek míní, že by gayové či lesby měli mít právo adoptovat dítě svého partnera či partnerky. Celkem 45 procent lidí si myslí, že by měli mít také právo osvojit si děti z ústavů. Podpora tak roste.

"Žitou realitou i v České republice je, že existuje stále více rodin, kde oba rodiče mají stejné pohlaví. Zatímco v minulosti stejnopohlavní páry často vychovávaly děti z jejich předcházejících heterosexuálních vztahů, v posledních letech stále častěji vychovávají děti, které se rodí plánovaně přímo jim," uvedli v podkladech k novele její autoři.

Pod předlohu se podepsalo 15 zákonodárců z ANO, po dvou z TOP 09, ČSSD a KSČM, tři z Úsvitu a jeden z ODS. Mezi autory je tak třeba předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) či místopředsedkyně Jaroslava Jermanová (ANO). Nepřipojili se lidovci.

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u "nesezdaných" párů.

Podle autorů mívá dítě z takzvané duhové rodiny podle českého práva obvykle jen jednoho rodiče v rodném listě, i když ho "od narození vychovávají a milují rodiče dva". Druhý otec či druhá matka nemají k dítěti práva a povinnosti, nejsou jeho zákonným zástupcem. Poslanci a poslankyně uvádějí, že to je v rozporu se zájmem dítěte, které by mělo mít oba rodiče i oficiálně.

O osvojení by podle návrhu rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Pokud by byl v rodném listě druhý rodič, i on musí k adopci registrovaným partnerem či partnerkou dát souhlas.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Homosexuálové adopce Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 16 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy