Advokát Altner žaluje Jiřího Paroubka

Praha - Advokát Zdeněk Altner podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 žalobu na Jiřího Paroubka a společnost Cíl. Chce, aby zaplatili 176 milionů korun jako náhradu utrpěné škody, sdělil Altner ve středu na tiskové konferenci.

Částka 176 milionů odpovídá sumě, která měla být ze strany ČSSD složena jako záruka toho, že sociální demokracie je ochotna s doktorem Altnerem jednat o mimosoudním vyrovnání. Celková částka přitom činí asi 24 miliard korun, které mu náleží za obhajobu ČSSD ve sporu se státem o Lidový dům, který nakonec straně připadl."Místo toho, aby dluhy zaplatil, se Jiří Paroubek rozhodl úmyslně klamat veřejnost a osočil mě, že jsem podvodník," řekl Mediafaxu Altner. Jednání ČSSD považuje za protiústavní, protože podle ústavy má každá politická strana povinnost dodržovat demokratické principy, mezi které zcela jistě patří dodržování smluv. "Jedná se o zneužití státní moci, a pokud to rodící se vládní koalice myslí s bojem proti korupci vážně, musí v prvé řadě zneužití státní moci zabránit," uvedl.Altner dále podal návrh na předběžné opatření na obstavení majetku ČSSD, protože v současnosti podle něho není jisté, jaké jsou skutečné majetkové poměry této strany. "Dále vyzýváme všechny věřitele ČSSD, aby nás v případě zájmu kontaktovali a mohli jsme koordinovat svůj postup v této věci. Zejména za strany švýcarských věřitelů čekám bezproblémovou spolupráci," řekl Altner.Částka v řádu miliard podle Altnera vznikla zejména nedodržením smluvních podmínek, které plynou ze smlouvy mezi Altnerem a expředsedou ČSSD Milošem Zemanem uzavřené v roce 1997. Na základě této smlouvy mělo Altnerovi připadnout deset procent z částky, kterou pro ČSSD vymůže. Jednalo se o spor mezi státem a ČSSD o vlastnictví Lidového domu. "Jiří Paroubek mě pak v roce 2007 nařkl, že jsem podvodník a řekl, že veškeré zásluhy patří panu doktoru Blanickému, který ČSSD zastupoval dříve. Spor, který vedl pan Blanický v roce 1994, však skončil pro ČSSD neúspěšně. Zmíněné miliardové nároky však již propadly švýcarským právníkům.Altner zatupoval ČSSD u Ústavního soudu (ÚS) v roce 2000, kdy soud konstatoval, že ČSSD po sloučení se zahraniční sociální demokracií navazuje na tradici české sociální demokracie před rokem 1948, kdy došlo ke komunistickému převratu, takže má na Lidový dům právo. "Jiří Paroubek musel mít k dispozici tento nález Ústavního soudu, takže v roce 2007 vědomě klamal veřejnost, když tvrdil, že jde o zásluhy doktora Blanického," řekl."Nemáme zájem na likvidaci strany. Jde nám jen o to, aby se smlouvy dodržovaly, a pokud ČSSD přistoupí na seriózní jednání, věřím, že se nakonec úspěšně domluvíme," řekl.Žaloba není podána jen na ČSSD, ale i na Jiřího Paroubka. "Po zkušenostech se Stanislavem Grossem máme zkušenost, že čelní představitelé ČSSD po odchodu z politiky zázračně zbohatnou, a proto jsme žalobu rozšířili i na pana Paroubka," řekl."Udělám vše pro to, aby zneužívání státní moci bylo v této zemi zastaveno," zakončil Altner.

Související

ČSSD

Soud přerušil spor mezi Altnerovými dědici a ČSSD, musí rozhodnout o jiné žalobě

Rozhodnutí o tom, zda bude ČSSD platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera stamiliony korun za právní zastupování ve sporu o Lidový dům, bude muset počkat. Soudkyně Dagmar Stamidisová na dotaz ČTK odpověděla, že řízení přerušila a odročila na neurčito. Nejdříve potřebuje rozhodnout o žalobě notáře Václava Halbicha a pozůstalých po právníkovi Václavu Hájkovi, kteří chtějí do sporu vstoupit.
ČSSD

Základ nároku dědiců Altnera vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

Žaloba, kterou se dědici právníka Zdeňka Altnera domáhají odměn za zastupování ČSSD, je oprávněná. Myslí si to soudkyně Dagmar Stamidisová, která spor řeší. Podle jejího předběžného právního názoru je základ nároku daný a Altnerovi dva potomci unesli v tomto směru důkazní břemeno. Ve sporu ale ještě dnes nerozhodla, zváží předvolání dalších svědků. Jednání bude pokračovat v únoru.

Více souvisejících

Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 3 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 5 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

"Jsme totálně v..." Demokraté řeší po předvolební debatě nahrazení Bidena, sponzoři neskrývají frustraci

První předvolební debata mezi prezidentem USA Joem Bidenem, demokratickým kandidátem, a jeho republikánským předchůdcem Donaldem Trumpem oživila úvahy o možnosti výměny Bidena jako kandidáta. Někteří dárci a sponzoři demokratů začali po debatě zvažovat záložní plány a volají po jeho nahrazení, stejně jako členové strany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy