Na volby v Luhansku dohlíží i český senátor. Bude na "černé listině" SBU?

Praha - Na separatistickém východě Ukrajiny se dnes konají volby, které jsou jablkem sváru mezi Ruskem a Západem. Na hlasování jel dohlížet i senátor z Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. Do Luhansku se vydal jako soukromá osoba na pozvání, netuší ale, od koho bylo, uvedl server iDnes.cz. Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že se chystá zapsat na seznam nežádoucích osob zahraniční pozorovatele, kteří dohlíželi na volby rebelů.

Doubrava, který ve volbách v roce 2010 kandidoval za hnutí Severočeši.cz a do té doby byl členem KSČM, je prý na Ukrajině součástí tříčlenného týmu. Zatím navštívil asi 15 volebních místností. "Nesetkali jsme se s jedním jediným problémem," řekl.

Doubravu prý oslovil někdo z Česka, senátor ale nepátral po tom, kdo. "Přišel za mnou jeden můj kolega a kamarád a poprosil mě, jestli bych nejel. Probudila se ve mně jakási novinářská vášeň. Říkal jsem si, že je to příležitost podívat se na místa bojů a všeho toho dění. Takže jsem souhlasil a on mi oznámil, že tehdy a tehdy se sejdu na letišti s tím a tím, ten pro mě bude mít letenky a poletíme," řekl serveru.

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů navzdory důraznému nesouhlasu Kyjeva. V Doněcku podle odhadů vyhrál Alexandr Zacharčenko, z "premiéra" by se tak měl stát "prezident".

Jak informuje CT24, lídři samozvaných lidových republik voličům slibují, že jim vrátí práci, obnoví infrastrukturu i zničená města po měsících bojů, otevřou nové školy a úřady, oživí ekonomiku a především se nevzdají ukrajinské armádě. "Znovu nastartujeme ekonomiku, vrátíme lidem vše, co během války ztratili. Obnovíme výrobu místních továren a celkově vybudujeme od základu nový stát. Je jasné, že jednání s Kyjevem se v budoucnu nevyhneme. Teď si to ale neumím představit," uvedl Zacharčenko.

Oficiální mezinárodní pozorovatelé sice volby bojkotují, ale na místo dorazilo několik desítek zástupců Ruska, různých separatistických regionů Evropy či okrajových evropských politických stran.

Podle agentury TASS byli zahraniční pozorovatelé a zákonodárci prohlášením SBU překvapeni. Ukrajinská bezpečnostní služba prý uvedla, že jejich činnost pokládá za zločinnou.

"My tu o ničem nerozhodujeme. Přijeli jsme monitorovat volby," ohradila se černohorská poslankyně Radojica Živkovičová. Novinář ze srbského listu Politika Slobodan Samardžić zase varoval, že po návratu do Bělehradu podá s dalšími pozorovateli protest na ukrajinské ambasádě.

Související

Jiří Růžička

Místopředseda Senátu Růžička podal podnět kvůli Doubravovi na Krymu

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (klub STAN) podal podnět senátnímu mandátovému výboru k prošetření kvůli jednání senátora Jaroslava Doubravy (za Severočechy) na Ruskem okupovaném Krymu. Doubrava se tam podle informací Deníku N setkal se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem. Podle Růžičky je toto setkání nepřípustné.

Více souvisejících

Jaroslav Doubrava Ukrajina Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy