Paroubek má problém. Kvůli Altnerovi může přijít o všechno

Praha - Advokát Zdeněk Altner, který podal v polovině června žalobu proti ČSSD kvůli zaplacení 176 milionů korun jako náhradu za utrpěné škody, požádal ve čtvrtek soud o obstavení majetku bývalého předsedy socialistů Jiřího Paroubka.

Altner se s žádostí o obstavení majetku expředsedy socialistů obrátil na Obvodní soud pro Prahu 1, kde v polovině června podal žalobu na Paroubka a společnost Cíl vlastněnou ČSSD. Podle svých slov tak učinil po té, co ve středu zjistil, že byla v internetové databázi katastru nemovitostí vyznačena plomba k nemovitostem areálu Lidového domu.

V katastru je navíc sociální demokracie u areálu vedena jako "povinný" a Ing. Pavel Imriš se sídlem v Brně jako "oprávněný". "Z toho usuzuji, že pan Imriš má k dispozici exekuční titul, který ho opravňuje proti ČSSD jako povinné vymáhat nějaké finanční prostředky," uvedl.

"To tedy znamená, že ČSSD nemůže s tímto majetkem nakládat, tedy tento areál prodávat," sdělil Altner. "Soudu jsem proto ve čtvrtek navrhl, aby předběžným opatřením s obstavením majetku ČSSD a společnosti Cíl obstavil také majetek Jiřímu Paroubkovi," poznamenal advokát s tím, že vyznačením plomby k nemovitostem ČSSD katastr veřejnost upozornil, že majetkové vztahy sociální demokracie jsou nejasné.

Návrh na předběžné opatření na obstavení majetku ČSSD podal již dříve Altner proto, že v současnosti podle něho není jisté, jaké jsou skutečné majetkové poměry této strany. Soud v Praze 1 ale Altnerův návrh zamítl. Podle advokáta však vyznačená plomba v katastru nemovitostí jen potvrdila důvody pro podanou žalobu.

Altnerovi se prý navíc ozvali další věřitelé ČSSD, kteří chtějí se stranou vstoupit do sporu. "Takže to celé nejspíše povede k návrhu na její insolvenci," řekl advokát, který je přesvědčen, že o současných neurovnaných majetkových poměrech ČSSD musí být seznámeni lidé z vedení strany. "Něco by o tom měl vědět například pan Paroubek, pan Sobotka, pan sekretář Havlíček nebo předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD pan Starec. Jenže všichni mlčí," dodal.

Sociální demokracie však popřela, že by nemohla nakládat se svým majetkem. "Na předmětném listu vlastnictví, o který opírá svá tvrzení JUDr. Altner, není zapsáno žádné právo, které by svědčilo ve prospěch pana Imriše. V katastru je toliko vyznačena plomba, která nese označení „Z“. Jde tedy o záznam, nikoliv o vklad," uvedla ČSSD v tiskovém prohlášení.

Podle ústředního tajemníka ČSSD Jiřího Havlíčka navíc strana neobdržela vyjádření soudu nebo jiného státního orgánu o tom, že by mohl s areálem Lidového domu Imriš jakýmkoli způsobem nakládat. "Protože o návrhu na záznam ze dne 23. června příslušný katastrální úřad dosud nerozhodl a ČSSD nezná žádné důvody pro podání takového návrhu, vyčká na rozhodnutí katastrálního úřadu a podle jeho výsledku uplatní další právní kroky," poznamenal Havlíček, podle kterého se pouze Altner snaží poškozovat ČSSD a dostat se tak k penězům.

Altner zatupoval ČSSD u Ústavního soudu (ÚS) v roce 2000, kdy soud konstatoval, že ČSSD po sloučení se zahraniční sociální demokracií navazuje na tradici české sociální demokracie před rokem 1948, kdy došlo ke komunistickému převratu, takže má na Lidový dům právo. Altner se však se sociální demokracií neshodl na výši honoráře za vyhranou kauzu.

Související

ČSSD

Soud přerušil spor mezi Altnerovými dědici a ČSSD, musí rozhodnout o jiné žalobě

Rozhodnutí o tom, zda bude ČSSD platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera stamiliony korun za právní zastupování ve sporu o Lidový dům, bude muset počkat. Soudkyně Dagmar Stamidisová na dotaz ČTK odpověděla, že řízení přerušila a odročila na neurčito. Nejdříve potřebuje rozhodnout o žalobě notáře Václava Halbicha a pozůstalých po právníkovi Václavu Hájkovi, kteří chtějí do sporu vstoupit.
ČSSD

Základ nároku dědiců Altnera vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

Žaloba, kterou se dědici právníka Zdeňka Altnera domáhají odměn za zastupování ČSSD, je oprávněná. Myslí si to soudkyně Dagmar Stamidisová, která spor řeší. Podle jejího předběžného právního názoru je základ nároku daný a Altnerovi dva potomci unesli v tomto směru důkazní břemeno. Ve sporu ale ještě dnes nerozhodla, zváží předvolání dalších svědků. Jednání bude pokračovat v únoru.

Více souvisejících

Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy