Spor o občanský zákoník: Je nutná novela? Šéfka NS varuje před zbrklostí

Brno - Nový občanský zákoník by měl podle předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové před případnou hlubší novelizací prověřit čas. Justice by tak získala prostor k případnému překlenutí problematických bodů výkladem.

Podle místopředsedy soudu Romana Fialy lze natolik složitou normu novelizovat po důkladném analyzování dopadu do praxe, a nikoliv na základě politických tlaků. "To však neznamená, že by zákoník neměl být novelizován tam, kde se zjistí, že přináší neřešitelné situace a komplikuje život občanů," uvedl Fiala.

Brožová zdůraznila, že občanský zákoník není primárně určen soudům, ale právě občanům. "Ze začátku se tady s tím problémem dopadu na jednotlivce asi moc nepočítalo," podotkla Brožová. Podle Fialy je kodex složitý, velmi provázaný systém. Je třeba přemýšlet nad tím, jestli celé auto pojede, když jednu součástku vyjmeme nebo nahradíme jinou, uvedl Fiala.

NS očekává, že v souvislosti s novým občanským zákoníkem bude muset řešit rozkolísané rozhodování jednotlivých obecných soudů a že kvůli tomu znatelně naroste jeho agenda. Trend oproti loňsku je patrný už nyní. "Zákoník nastavuje tisíce a tisíce nových právních situací, ve kterých určitě obecné soudy budou rozhodovat rozdílně," řekl Fiala. S případným sjednocováním by měl NS podle Brožové ve většině případů počkat, až bude známý dostatečně reprezentativní počet případů a verdiktů, což se zatím nestalo.

Kodex platí od začátku loňského roku, ministerstvo spravedlnosti pracuje na novele. Proti příliš rozsáhlým změnám se již v minulosti vyjádřila řada odborníků včetně tvůrců normy, mnozí ale připouštějí, že některé zásahy jsou nezbytné.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Politizace Nejvyššího soudu? Jmenování Angyalossyho vyvolává kontroverze

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová považuje za politováníhodné, že soud nepovede první místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) Robert Fremr. Prezident Miloš Zeman do funkce dnes jmenoval Petra Angyalossyho. Brožová České televizi řekla, že Fremr byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce. Angyalossy se proti obavám své předchůdkyně ohradil.

Více souvisejících

Iva Brožová občanský zákoník Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 24 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy