Senát schválil zrušení Vojenského újezdu Brdy. Novela jde k Zemanovi

Praha - Senát dnes schválil zrušení Vojenského újezdu Brdy, který armáda považuje za nepotřebný. Novela má zároveň zmenšit i další výcvikové prostory. K podpisu ji nyní dostane prezident Miloš Zeman.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) návrh obhajoval s tím, že brdský újezd, který je určen k výcviku dělostřelectva, je s ohledem na své území málo využitelný. Dělostřelci podle Stropnického budou využívat posádkové cvičiště o rozloze 560 hektarů poblíž Jinců.

Armáda podle ministra tímto krokem ušetří 70 milionů korun. Stropnický zdůraznil, že armáda nepotřebuje újezdy dimenzované pro 115.000 vojáků, když nyní jich je 21.000. Zbývající výcvikové prostory budou plně využity, dodal.

Proti zrušení se staví Středočeský kraj. Jeho hejtman Miloš Petera (ČSSD) v dnešním stanovisku pro ČTK znovu zapochyboval o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území. Obává se také developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Petera poukázal také na změny hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem, kterému má připadnout třetina brdského území.

Právě zmenšení rozlohy Středočeského kraje je podle ministra hlavním důvodem nesouhlasu představitelů kraje. Stropnický ale poznamenal, že hranice obou regionů se zákonem dostanou do svých původních historických podob. V tomto smyslu je zákon podle ministra "odstraněním anachronismu". I v Senátu byli kritici předlohy v drtivé menšině - pro hlasovalo 33 ze 37 přítomných senátorů.

Podle plzeňského hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) připadla Plzeňskému kraji historická území, která mu patřila osm století a obcím se vrátí zpět po 65 letech. "Ctíme, že to bude chráněná krajinná oblast. Kraj ani obce nechtějí v Brdech žádné developerské projekty a ani nepředpokládám, že by je připravovaly," uvedl Šlajs.

Náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) dodal, že v žádném případě nejde o souboj mezi Plzeňským a Středočeským krajem. Deset brdských obcí na území Plzeňského kraje se nyní podle něj bude mít možnost dále rozvíjet, posílí turistický ruch a bude možné řešit problémy v povodí Klabavy, kde vzniknou vodohospodářské stavby proti velké vodě.

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Ilustrační foto

Brdy lákají stále víc turistů, od ledna začne fungovat soukromá horská služba

V bývalém vojenském prostoru Brdy, který je už čtyři roky stejnojmennou chráněnou krajinou oblastí, začne od ledna operovat soukromá horská služba Brdy, záchranná skupina. Bude sídlit v obci Strašice na Rokycansku, která pro ni upravuje budovu v areálu někdejších kasáren. Záchranáři ji budou dlouhodobě užívat za symbolický nájem.

Více souvisejících

Vojenský Újezd Brdy Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy