Přerod újezdu Brdy na CHKO nebude snadný, obce se už hádají

Příbram - Středočeský kraj je proti nové výstavbě v Chráněné krajinné oblasti Brdy, která počátkem roku 2016 vznikne na území rušeného vojenského újezdu. Mezi obcemi se už rozpoutal boj o to, kde vznikne sídlo CHKO.

Podle středočeského hejtmana Petra Petery (ČSSD) je potřeba si uvědomit, že i v CHKO se dá stavět. "My určitě budeme bedlivě sledovat a budeme omezovat tu činnost, protože si myslíme, že by to mělo zůstat jako nedotčená příroda," uvedl hejtman.

Vedoucí strašického muzea Středních Brd Martin Lang, další z účastníků konference o budoucnosti Brd, poukázal na to, že v rámci CHKO vzniknou takzvané první zóny, které by měly být návštěvníkům nepřístupné a kde bude příroda ponechána svému osudu. Podle Langa je CHKO potřebná právě kvůli tomu, aby zůstala pro budoucnost uchovaná klidová oblast Brd a zbytky původní přírody.

Petera podotkl, že vojenských objektů, které by se daly využít pro turistickou infrastrukturu, je na území nynějšího újezdu málo. Hejtmanství ale přesto nebude chtít, aby vznikala nová zástavba. Petera připomněl, že i z toho důvodu nechtěl, aby území Brd přešlo také pod Plzeňský kraj.

Zástupce klubu turistů Vladislav Sajdl řekl, že hlavní výchozí body pro návštěvníky Brd by mohly být v místech jako Strašice, Míšov, Jince nebo Příbram, které jsou dostupné veřejnou dopravou a kde je možné zaparkovat a najíst se. Turisté by měli dostat možnost udělat nějaký výletní okruh a vrátit se na výchozí stanoviště, možné bude i projít celým újezdem napříč.

Kde bude sídlo CHKO?

"Pro nás asi bude nejdůležitější, aby to sídlo správy vyhovovalo jak provozně, tak i z hlediska nějakých finančních nákladů jak na pořízení, rekonstrukci, tak na další provoz," řekl Jaroslav Obermajer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Kromě centrálního pracoviště podle něj bude zřejmě potřeba zřídit i další úřadovny, které by byly blíž lidem z jednotlivých lokalit Brd. "Jsme schopni v některých dnech úřadovat i v jiných prostorech," uvedl Obermajer.

Například starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO) už dříve uvedl, že správa CHKO by mohla využívat prostory v budově bývalých Rudných dolů. Možnost zřídit sídlo CHKO v Příbrami podporuje také Petera, který dnes poukázal na to, že dvě třetiny území Brd jsou na středočeské straně a Příbram je v tomto regionu nejvýznamnějším městem.

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Ilustrační foto

Brdy lákají stále víc turistů, od ledna začne fungovat soukromá horská služba

V bývalém vojenském prostoru Brdy, který je už čtyři roky stejnojmennou chráněnou krajinou oblastí, začne od ledna operovat soukromá horská služba Brdy, záchranná skupina. Bude sídlit v obci Strašice na Rokycansku, která pro ni upravuje budovu v areálu někdejších kasáren. Záchranáři ji budou dlouhodobě užívat za symbolický nájem.

Více souvisejících

Vojenský Újezd Brdy Středočeský kraj Miloš Petera

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy