Zrušit očkování? Udělali to na Ukrajině. A nedopadlo to dobře, připomněl poslanec

Praha - Poslanec za ODS Bohuslav Svoboda se ve Sněmovně vyjádřil k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o ochraně veřejného zdraví. Reagoval na diskuzi o očkování a za příklad si vzal Ukrajinu, kde když ho zrušili, vypukla epidemie.

Podle Svobody se problém povinného očkování řeší špatně. "My ho řešíme jako spor dvou celků. Nějakých rodičů a lékařů. Jdeme na to známým českým způsobem, který říká, že jiný názor je urážka, kterou lze smýt jenom krví," podotkl ve Sněmovně. 

Podle něj je v první řadě potřeba si uvědomit odpověď na otázku, proč očkujeme, když se pak sem tam nějaké neočkované dítě dostane mezi očkované a nic se vlastně nestane. "Ze všech statistických studií víme, že pokud proočkovanost poklesne pod 90 %, přestává to jako ochranný mechanismus proti epidemii fungovat. Jen bych si vás dovolil upozornit, abyste se seznámili s výsledky, které známe z Ukrajiny, která zrušila očkování, které měla povinné, jako posovětská země. Zrušili tu povinnost a proběhla tam tak obrovská epidemie, která postihla 15 % všech dětí. To už není žádná legrace," dodal Svoboda.

Poukázal také na situaci v Bangladeši a v dalších zemích, které neočkují a kde se epidemiologická situace horší. "Můj otec, jako praktický lékař, trvale nosil v kapse takové zvláštní pero, které používal, když se dostal k dítěti, které mělo záškrt. Záškrt totiž dokázal úplně ucpat dechovou trubici a jediná možnost byla proříznout tracheu, aby se vzduch tomu dítěti dostal, které bylo už modré a umíralo. Praktici na to měli prostě takovou tlustou jehlu. Uměli to přesně v tom prstenci probodnout, a to byla věc, se kterou se už nesetkáme. Ale pokud pozměníme systém našeho očkování, přičemž sem budeme mít neustálý příliv migrantů ze zemí, kde je podobná choroba frekventní, dostaneme se do úplně jiné situace. To, co už dneska vídíme, je otázka tuberkulózy, kterou nám sem dovezli do věznic vězňové ze zemí východní Evropy," uvedl poslanec.

Závěrem uvedl, že v okamžiku, kdy názor relativně malé skupiny sofistikované skupiny, kterou tvoří, jak tady bylo řečeno, převážně vysokoškoláci a vzdělaní lidé, převáží a zmizí povinnost očkování, neví, jestli v naší společnosti jsou všichni na takové úrovni, aby možnost neočkovat a nestarat se nevyužili. "Obávám se, že i my máme takové skupiny rodičů. Říkám otevřeně, nemáme všechny lékaře ty nejlepší na světě. Ale zrovna tak je to s rodiči. Úplně to samé. A to si obě strany musí uvědomit. V okamžiku, kdy ten prostor otevřeme, budou ho zneužívat nezodpovědní rodiče. Rodiče, kteří se o děti nestarají, v nejhorším případě budou rádi, že nemusí pro to dítě nic udělat," dodal Svoboda.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda očkování

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy